9 noiembrie 2018

INTERVIU Diana Buluga, actor: “E o bucurie imensă când mergem să jucăm în spitale”

By In Clio, Teatru

Diana Buluga, actor la compania independentă Create.Act. Enjoy dar și la Teatrul Național Cluj a discutat cu reporterul Clujulcultural.ro despre proiectul premiat “Terapie prin artă”. E unul din proiectele care s-a dovedit foarte util, de succes,  deși nu a fost ocolit de dificultăți dar entuziasmul celor care muncesc la el l-a impus, fiind foarte apreciat.

 Reporter : Cine a avut ideea acestui proiect “Terapie prin Artă” ?

Diana Buluga : Ideea a apărut în 2012, când am aflat de un concurs de proiecte inițiat de o companie farmaceutică. Se căutau activități artistice care să se desfășoare la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca și în alte 3 spitale din țară. Pe atunci nu era încă înființată Asociația Create.Act.Enjoy, eram doar un grup de tineri absolvenți de teatru și film. Am văzut concursul respectiv ca pe o oportunitate de a pune în practică ceea ce știm să facem, într-un spațiu neconvențional – spitalul. Cred și acum că ceea ce a făcut diferența a fost abordarea noastră.

Am încercat să ne răspundem la întrebarea „Cum am putea îmbunătăți starea emoțională a celor aflați în spital, folosind arta?” și a ieșit un plan cu activități creative care să implice activ pacienții și cadrele medicale. Spre bucuria noastră, a funcționat atât de bine încât după anul respectiv ne-am dorit – atât noi, cât și conducerea spitalului – să continuăm. Am învățat enorm din acea primă ediție și am văzut cu ochii noștri că arta poate fi terapeutică dacă e gândită și pusă în sprijinul celor care sunt internați.

Însă, recunosc, și emoțiile de atunci au fost pe măsură. Vorbim de un concept care nici în momentul de față nu este cunoscut de toată lumea, în fiecare an insistăm pe informare și pe explicarea cât mai detaliată a beneficiilor. E important ca oamenii să înțeleagă ce înseamnă terapia prin artă și cum îi poate ajuta pentru ca mai apoi să se implice activ în ceea ce tu le propui.     

Evident, lucrurile evoluează de la an la an, iar bucuria mea e că activitățile se perfecționează „la fața locului”. La fiecare ediție, testăm ideile creative cu pacienții și cadrele medicale, ținând cont de nevoile lor, de programul spitalului și bineînțeles, de posibilitățile fizice ale celor internați.   

Reporter : Mai există ceva similar în România? De ce e important acest proiect?

D.B. : Mai există inițiative de terapie prin artă, dar din câte știu eu nu mai există un proiect care să combine activități atât de diverse sau care să se desfășoare pe o perioadă așa mare.

În momentul de față, programul nostru se desfășoară în 4 spitale clujene și merge pe patru direcții principale: ateliere creative, unde pacienții intră în contact cu teatru, film, muzică, arte plastice sau VR (atelierul de realitate virtuală, o premieră a ediției din 2018, a fost foarte bine primit); concerte de muzică live desfășurate în aer liber și spectacole de teatru pentru copii; momente artistice itinerante destinate tuturor celor aflați în spital (pacienți, aparținători, cadre medicale, personal adiacent); vizite individuale la acei pacienți care nu au aparținători, în cadrul „Rudă/Supererou pentru o zi”.

Printre beneficii se numără  îmbunătățirea calității vieții și a stării emoționale, reducerea stresului, prin implicarea în activități artistice, recreative și culturale, îmbunătățirea comunicării între participanți de profesii și etnii diferite, stimularea diversității culturale, crearea unui mediu favorabil pentru a lega  prietenii și a descoperi pasiuni comune, cultivarea unui public nou, prin facilitarea accesului la cultură sau crearea unor legături profesionale între specialiști în domeniul sănătății și tineri artiști.

Și, nu în ultimul rând, proiectul e important pentru că e forma noastră, a celor de la Create.Act.Enjoy, de a contribui activ la starea de bine a comunității din care facem parte. 

Reporter: Care au fost / sunt greutățile întâmpinate?

D.B.: La primele ediții, greutatea a fost asigurarea continuității și găsirea finanțărilor necesare. Toate activitățile noastre sunt gratuite și nu presupun niciun cost din partea spitalelor, asociația e cea care se ocupă de partea financiară. Acum, având mai multă experiență în scrierea de proiecte, partea asta nu ne mai dă emoții la fel de mari, dar tot există o notă de nesiguranță pentru că niciodată nu știi dacă vei obține toți banii de care ai nevoie. Proiectul crește de la an la an – ca număr de participanți, artiști invitați, activități propuse și perioadă de desfășurare – iar asta presupune o perfecționare continuă a echipei de implementare, o gestionare din ce în ce mai bună a resurselor umane și materiale.

Punctual, ce ne dorim în momentul de față e să extindem echipa de implementare și să încercăm să legăm niște parteneriate financiare care să asigure continuitatea proiectului fără emoțiile concursurilor de finanțare, unde niciodată nu ai certitudinea că vei câștiga.

Reporter : Cum au reacționat pacienții și conducerile spitalelor?

D.B. : În spitalele în care avem mai multe ediții la activ, e o bucurie imensă când mergem. Personalul medical ne cunoaște și are încredere în ceea ce propunem de fiecare dată. Iar pacienții, chiar dacă de la un an la altul nu sunt aceeași, fac foarte repede legătura între noi și fotografiile din spital care surprind experiențele din anii trecuți. Vin în prima zi la atelier din curiozitate și cei mai mulți dintre ei participă toată săptămâna. În spitalele în care mergem pentru prima dată oamenii sunt mai sceptici la început, motiv pentru care punem un accent mai mare pe informare.

Reporter : Arta poate avea și această componentă, de terapie? Cum vedeți relația aceasta artă-terapie?

D.B. : Absolut! E convingerea pe care se bazează toate demersurile noastre în proiectul Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy. Vorbim de activități care relaxează, stimulează gândirea pozitivă și încurajează creativitatea, atribute esențiale atunci când te confrunți cu o problemă pe care trebuie să o depășești.

Reporter: Ați câștigat trofeul TEDxEroilor cu acest proiect, ce înseamnă pentru voi acest fapt?

D.B.: O confirmare în plus că ceea ce facem e important atât pentru oamenii din spitale, cât și pentru comunitatea din care facem parte. TEDxEroilor Award s-a acordat prin votul publicului și a fost o surpriză frumoasă să aflăm că proiectul e iubit, apreciat și sprijinit.

Reporter: Care a fost pentru tine experiența cea mai profundă, grea în toți anii aceștia de proiect?

D.B.: Mi-e greu să numesc o singură experiență, pentru că la fiecare ediție se întâmplă câte ceva care-mi va rămâne pentru totdeauna în suflet – anul în care am cunoscut-o pe Andreea, o pacientă de 6-7 ani de care m-am atașat extraordinar; ediția a treia la care fondurile au fost aproape inexistente și toți artiștii invitați au lucrat pro bono, anul în care cu o lună înainte de proiect am pierdut pe cineva foarte drag și mi-a fost extrem de greu să mai intru într-un spital, mesajele de la voluntari sau artiști care ne scriu că vor să se implice în edițiile viitoare. Toate astea și multe altele m-au marcat de-a lungul celor 6 ani, fiind și punctele de sprijin care mă fac să continui și să-mi doresc ca proiectul să crească.

 

   

Reporter : Veți continua acest proiect și în viitor?

D.B. : Cu siguranță. Urmează ediția specială de Crăciun în decembrie, iar ediția de anul viitor va aduce un nou spital partener, activități extinse și câteva surprize pentru comunitate.

 Reporter: Câți oameni au lucrat la acest proiect de-al lungul timpului și câți lucrează acum?

D.B. : Am început într-o formulă de 5, în 2012, iar de la an la an numărul celor implicați a crescut. Anul acesta, am avut 30 de persoane în echipa de implementare și cea artistică, iar 33 de voluntari ne-au ajutat pe tot parcursul proiectului.

Reporter: Dacă ar fi să definești într-un singur cuvânt acest proiect, care ar fi el?

D.B.: Trișez un pic și-o să zic: Curaj-Empatie-Comunitate-Echipă.

Mulțumesc!

Interviu din seria „Interviuri culturale”, realizat de Clujulcultural.ro în colaborare cu Centrul Cultural Clujean.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.