INTERVIU cu Alexandru Andrieş: Mulţi oameni nu sunt încă pregătiţi pentru libertate şi democraţie

Muzica

Despre muzică, internet, concerte, politică şi România lui 2014 vorbim cu renumitul artist folk Alexandru Andrieş, care a acordat un interviu siteului Clujulcultural.ro

Alexandru Andrieş a susţinut un concert extraordinar la Cluj despre care puteţi citi aici

Clujulcultural.ro:

Veniţi după mulţi ani la Cluj, nici nu îmi mai amintesc de când nu aţi mai cântat aici.  Am prins concertele de altădată la Casa Universitarilor.  Ce amintiri aveţi de atunci, sălile erau arhipline pentru că aveaţi un mesaj critic la regimul comunist, publicul era ahtiat după stilul dumneavoastră?

Alexandru Andrieş:

 Înainte de 1989 majoritatea invitaţiilor veneau de la studenţii de la medicină, ei ne chemau cel mai mult. Mă împrietenisem cu nişte fete de aici şi ele mă tot chemau. Aveau tot felul de festivaluri aşa că eram mai tot timpul la Cluj. Din punctul meu dev edere era foarte bine pentru cineva care cântă, important e cum eşti primit de public şi eu eram tare apreciat. Asta e important mereu…

Prima mea amintire este când am avut aici un concert cu Johhny Răducanu şi Harry Tavitian şi am fost cazaţi la Hotelul Continental, care era considerat atunci cel mai luxos hotel, şi ne-am dus să mâncăm, era prânzul..era un frig zdrobitor şi a venit chelnerul şi îl întrebăm…ce aveţi de mâncare şi el ne spune: O ciorbă! Ok, zicem noi, mâncăm ciorbă. Nu, nu nu aţi înţeles bine, O ciorbă! Voi sunteţi trei, deci …O ciorbă.  Şi atunci Harry a spus, ok, să îl lăsăm pe Johhny să o mănânce că  e mai în vârstă şi noi să mergem în altă parte. Am luat-o prin centru şi singurul loc unde am mai găsit ceva de mâncare a fost un restăurenţel unde am putut mânca nişte conserve de peşte şi fulgi din Vietnam, tot de peşte. Asta îmi vine prima oară în minte când mă întreabă cineva de Cluj.

BUN2
Andrieş cântând la muzicuţă-(c)clujulcultural.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În toţi anii aceştia v-a fost dor totuşi de Cluj?

Eu mă simt bine aici, şi mereu mi-a plăcut, mă simt aproape ca acasă, e o chestie subiectivă nu prea poţi găsi acum prin Cluj vreun loc unde să nu fie bună mâncarea, ceea ce e extrem de important pentru mine.

Era renumit Andrieş pentru şopârliţele din melodii la adresa regimului, făceau deliciul publicului.  Puţini aveau curaj să se ia de regim atunci.  Ce s-a întâmplat cu muzica românească după 1989, ce s-a întâmplat cu Andrieş dupa 1989?

Mai am albume politice, dacă le-aţi ascultat, dar după 1989 nu mai era cazul, oricine putea să se exprime liber şi atunci nu mai are sens sa vii tu ca artist şi să inventezi fabule, să spui nişte adevăruri. Acum chiar  numai depinde de artişti să spună toate aceste lucruri.

Ce vă nemulţumeşte acum în societatea românească, la 25 de ani de la Revoluţie?

Păi în primul rând că îi spuneţi încă Revoluţie, e greşit,  nu sunt de acord cu sintagma…

Dar lovitură de stat e mai bine?

Nu ştiu dacă lovitură de stat, dar în nici un caz Revoluţie…

Hai să le spunem evenimentele in 1989…

E mai bine…ce să zic…întâi că au trecut destul de mulţi ani, şi s-au schimbat destul de puţine lucruri faţă de cât mi-am dorit să se schimbe, şi nu mă refer aici la clasa politică, chiar dacă am avea aici politicieni de bună calitate, ceea ce nu e cazul. Din punctul meu de vedere nu avem politicieni, avem doar  nişte oameni care sunt  puşi pe căpătuială, şi ajung acolo sus cumva şi care nu  ştiu cum să ia pentru ei şi pentru ai lor, intră într-o reţea cvasimafiotă şi nu mai ştii ce se întâmplă. Nu la asta mă refer însă, ci la nişte schimbări care pot duce la alte schimbări importante  şi care să se întâmple la nivelul fiecăruia dintre noi. Cei mai mulţi oameni nu sunt încă pregătiţi pentru ceea ce se cheamă libertate şi democraţie în sensul că nu vor încă să îşi asume răspunderea propriilor  atitudini şi fapte. Asta e foarte important.

Dumneavoastră mergeţi la vot?

Sigur că da.

Trebuie să mergem la vot?

Trebuie.  E singura modalitate  prin care într-adevăr poţi merge să îţi spui părerea. Chiar mă gândeam, am şi un cântec pe un disc mai vechi, că poate ar fi important să nu meargă nimeni la vot, că dacă într-adevăr s-ar putea să nu meargă nimeni la vot oamenii ăştia nu ar putea fi votaţi de nimeni şi ce ar putea să facă? Atunci poate s-ar trezi şi ei un  pic.  Sigur că lucrul ăsta  nu e posibil,  întotdeauna cineva se va duce să voteze, ori pentru amărâtul ăla de kil de ulei, ori pentru zahăr, pentru ceva…

BUN 3
Concert Andrieş la Cluj, cu sala plină-(c)clujulcultural.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aş dori să revenim un pic în trecut. Am văzut că înainte de 1989 aţi fost în SUA? Cum de aţi mers, cum de nu aţi rămas acolo?

Am avut o mătuşă plecată în SUA în 1965-66, sora mamei mele. Am fost la ea prima oară în 1987, şi a doua oară în 1989, apoi după 1990, în fecare an, că nu mai era o problemă. Nu am rămas din motive personale şi profesionale.  Erau aici tata mama, bunicii, sigur, acum s-au dus şi nu mai sunt, dar atunci aveau nevoie de ajutorul meu, pe de o parte, pe de alta aveau nevoia şi de mătuşa mea, care ne ajuta cu bani cu medicamente, care nu se găseau aici, dar dacă nu exista cineva şi aici care să ştie ce să facă cu lucurile astea, era degeaba. Acesta este  un motiv personal. Apoi, mătuşa mea mi-a arătat America de sus în jos, de la oamenii cu yahturi până la oamenii sub poduri care nu au ce mânca. Ţara aia aşa cum e ea nu cum o vedeam noi în filme, pe video.  Erau lucruri care mergeau bine acolo şi la noi prost, dar şi la noi erau lucruri care mergeau bine şi acolo mergeau prost!  Mi-am dat seama că nu poţi găsi acolo raiul, şi ai mei aveau nevoie de mine aici…cam aşa a fost.

OK. Să revenim atunci în 2014.  Cum vă afectează netul, pirateria?

Nu sunt un mare fan de internetului, nu stau toată ziua cu ochii în calculator. Din punct de vedere al muzicii, faptul că acum există posibilitatea de a copia, decând există muzică digitalizată, e foarte uşor să copiezi şi să faci orice cu ea. Lucrul ăsta are părţi bune şi părţi rele. Partea bună e că circulă foarte multă muzică şi mulţi te ascultă, ceea ce e foarte important pentru comunicare.  Din punctul de vedere al banilor , evident artiştii au de suferit. Dar deja există variante in care lucrurile se rezolvă. Sunt multe trupe, in Anglia mai ales, care scot deja discuri doar pe vinil, si atunci nu mai pot fi aşa usor copiate si downloadate, si in al doilea rand exista varianta ca discul care apare pe piata, albumul, ca e CD sau DVD, sa apara in editie speciala care nu o poti downloada, dacă faci nişte cărticele, nişte  chestii deştepte, ăla nu are cum să fie copiat. Dar oricum nu afectate vânzările datorită netului şi asta îi afectează pe cei de la casele de producţie mai ales. Artiştii au publicul lor, pierd pe vânzări dar câştigă pe concerte. Păi înainte să apară fenomenul Beatles, şi tot ce a urmat, artiştii câştigau din concerte mai mult decât din  discuri. Acum se va reveni cred încet încet.. sigur că e caraghios ce spun da şi la ei este spaţiu mioritic, deal, vale, deal vale, e valabil peste tot. E ca la economie, este un sus, apoi vine o criză, apoi un sus, şi tot aşa.

Cum aţi ajuns la componenţa actuală a trupei, cu Berti Barbera, Ioana Mântulescu şi Sorin Romanescu?

Am vrut acum la ediţia aniversară care a apărut din albumul Interioare să oferim ceva nou, ceva în plus, faţă de discul remasterizat, am ales încă nouă cântece şi am vrut să le fac altfel. De aceea un pic e altfel, şi mă bucur că acum cântăm un pic mai cameral, cu voci, cu două chitări şi cu voci. Aşa e şi DVD-ul care însoţeşte discul.

Aveţi o piesă preferată?

Nu, nu pot să spun, nu am aşa ceva.

A consemnat Tiberiu Fărcaş

editor-coordonator Clujulcultural.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *