25 mai 2015

Intelectual clujean de stânga, lansează cartea Opţiunile mele” la Muzeul de Artă

By In Carte

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), găzduiește lansarea volumului memorialistic al  sociologului Andrei Roth, intitulat Opţiunile mele(Editura Hasefer, Bucureşti), miercuri 27 mai 2015, cu începere de la ora 18.00.

Cartea scrisă între anii 2000 și 2005 a fost deja publicată în 2006, în limba maghiară, la Editura Mentor, însă fiica autorului, doamna prof. univ. dr. Maria Roth, a considerat important să îngrijească apariția volumului şi în limba română, având în vedere că mai toate cărțile sociologului Andrei Roth sunt publicate deopotrivă în limbile maghiară și română. În acest demers, editorul i-a avut mereu alături pe profesorii Nicolae Kallós și Lucian Nastasă-Kovács, în timp ce traducerea a fost asigurată de Andrea Ghiţă.

Fiica autorului e de părere că: “E normal ca valorile și idealurile părinților să trăiască vii în amintirea urmașilor și ca atare să regăsesc cu drag în paginile volumului file prețioase ale istoriei familei mele marcate de identitatea ei minoritară. Dar modul sistematic și netendențios în care volumul de memorii dezvăluie în fața cititorului fiecare etapă a propriei vieți, de la experiențele de școală elementară, la adolescența marcată de o iubire nemuritoare, de prietenii profunde, dar și de excluziune, în perioada celui de-al doilea război mondial, la viața studențească din Clujul anilor 1945-1949, si mai apoi la traseul universitar care a durat aproape 60 de ani, m-a făcut să mă simt obligată să ofer materialul publicului interesat. Aradul din timpul războiului, Clujul postbelic, Universitatea din perioada lui Dej și Ceaușescu, politica româneacă postdecembristă sunt analizate, toate, din prisma dublului minoritar sociolog, preocupat de interpretarea libertății de acțiune. Este o perspectivă care sper să intereseze pe mulți”.

afis lans carte ROTH

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.