Poetul Andrei Codrescu și-a lansat ieri, în cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania, volumul de poezie ”The Art of Forgetting/Arta uitării”.

Evenimentul, moderat de Vasile George Dâncu, i-a avut ca invitați pe Ruxandra Cesereanu, Marius Conkan, Daniel Săuca și poetul Ion Mureșan a adăugat câteva cuvinte de sufletul atât despre Andrei Codrescu cât și despre poezia sa.

În acest moment, Andrei Codrescu, poet român stabilit în SUA se află într-un turneu de prezentare a cărții prin România. A fost deja la Craiova, în prezent se află în Cluj, urmează să meargă în Sibiu, în locul său de baștină. Ulterior se va întoarce în Cluj pentru ca, în final să ajungă și în București.

Andrei Codrescu prin prisma poeziilor sale, devine, așa cum spune Ruxandra Cesereanu, un ”nomad pluricultural”.

Andrei Codrescu
Marius Conkan, Ruxandra Cesereanu si Andrei Codrescu (cu haina neagra) ©Clujul Cultural

”A revenit într-un New York care este un oraș mozaic, un oraș puzzle unde se întâlnesc toate laturile culturii. Emigrarea în SUA a reprezentat pentru Andrei Codrescu o punte hibridă între verrticalitatea metaforică europeană și orizontalitatea culturii pop”, a explicat Ruxandra Cesereanu.

Poeta a mai explicat că datorită complexității sale ca autor, Andrei Codrescu este un ”subiect multiplu”, iar scrierile sale sunt un ”carnavalesc îmbinat cu un baroc post-modern”.

Marius Conkan a spus că, datorită unor ingrediente bine puse împreună, poezia lui Codrescu are un statut special în literatură. Printre aceste ingrediente se află inteligența observației, căreia i se adaugă imaginația explozivă, dar și umorul și ironia, fiindcă ”râsul este indispensabil poeziei”. În final, cireașa de pe tort este caristma specifică pe care o are poetul.

Poetul nostru clujean, Ion Mureșan a discutat despre misterul poeziei lui Codrescu.

”Nu poți să prevezi de la un vers ce se întâmplă în următorul”, a explicat poetul.

Autorul volumului ”Arta uitării” a fost emoționat de cuvintele care au fost spuse despre el, mărturisind că de foarte mult timp nu s-a simțit atât de emoționat precum s-a simțit în timpul lansării din cadrul Festivalului Internațional de Carte Transilvania.

”E extraordinar să o ascult pe Ruxandra vorbind despre poezia mea. Suntem prieteni de mult timp și aș sta să-i ascult vocea pentru totdeauna, să nu mai vorbesc eu. Mă simt chiar emoționat. E un lucru pe care nu l-am simțit de mult timp. Să vorbească Ion Mureșan despre poezia mea…”, a spus poetul Andrei Codrescu.

Andrei Codrescu
©Clujul Cultural
Andrei Codrescu
©Clujul Cultural
Andrei Codrescu
©Clujul Cultural

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.