Într-o postare pe contul oficial de facebook, reprezentanții Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel  îl acuză pe istoricul medievist, Ioan Aurel Pop, președinte al Academiei Române, că a ”ignorat memoria Holocaustului”, ieri, prin omagirea…Jandarmeriei.

Academia Română a organizat ieri, 1 aprilie, un eveniment la 171 de ani de la inființarea Jandarmeriei române. Institutul Elie Wiesel acuză că rolul Jandarmeriei în exterminarea evreilor și romilor a fost trecut sub tăcere.

Ioan Aurel Pop nu a răspuns acuzațiilor. Contactat de Clujul Cultural, de la Biroul de Presă al Academiei nu a răspuns astăzi. Nici istoricul I.A. Pop nu a răspuns.

Iată acuzațiile Institutului, cunoscut nu doar prin cărțile pe care le-a editat sau sprijinit, pe problematica Holocaustului sau condiția evreului în România ci și prin poziții tranșante despre Mișcarea Legionară, neo-legionarism, atacuri antisemite in România sau tot ce are legătură cu atingerea memoriei celor ce au trecut prin Holocaust.

Ion Aurel Pop ignoră iarăși memoria victimelor Holocaustului. Academia a găzduit ieri, 1 aprilie 2021, o manifestare pentru aniversarea a 171 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române.

În cuvântul din deschidere preşedintele Academiei a declarat, printre altele, că „Jandarmeria Română s-a acoperit de glorie şi pe câmpul de luptă[…] cu precădere în cele două războaie care ne-au marcat destinele în secolul XX”.
Nici unul dintre vorbitorii care i-au urmat nu au menţionat rolul pe care instituţia Jandarmeriei l-a avut în exterminarea evreilor şi romilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La răstălmăcirea istoriei Holocaustului au contribuit şi imaginile care erau proiectate.
Organizatorii au considerat potrivit să ilustreze evenimentul, printre altele, şi cu portretele unor criminali de război: Constantin Z. Vasiliu şi Ioan Topor, comandanţi ai Jandarmeriei a căror responsabilitate pentru moartea evreilor din Basarabia, Bucovina de Nord şi Transnistria este de necontestat.
Istoricul Ioan-Aurel Pop a declarat în cadrul aceluiaşi eveniment că Academia Română „asigură paza, protecţia şi ordinea în cultură”. Din păcate, se pare că sub protecţia președintelui Academiei nu se regăseşte ordinea spiritului critic în citirea istoriei.”
 
Ca dovadă la cele afirmate, Institutul publică un document  are incrimează actiuni ala Jandarmeriei Române din timpul Holocaustului românesc, conduse de ”Constantin Z. Vasiliu şi Ioan Topor, comandanţi ai Jandarmeriei a căror responsabilitate pentru moartea evreilor din Basarabia, Bucovina de Nord şi Transnistria este de necontestat”.
 
Reamintim că Raportul Wiesel asupra Holocaustului Românesc (publicat la editura Polirom din Iași) statuează că Romania in timpul guvernării mareșaului Ion Antonescu a luat parte la Holocaustul nazist împotriva evreilor și comunității rome.

 

om

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.