1 iunie 2018

Inițiativa “Piknik- Săptămâna Castelelor Deschise” a scos la iarbă verde mii de oameni

By In Actualitate

Șase castele din Transilvania au întâmpinat 3.000 de participanți la finalul lunii mai, cu ocazia seriei de evenimente Piknik – Săptămâna Castelelor Deschise, coordonat de către programul inițiat de Coaliția Castel în Transilvania (CCT), într-un comunicat remis redacției.

Asociația Korzo a condus două tururi ghidate la castelul Rakoczi-Banffy din Gilău, unde cei 150-200 de vizitatori au putut afla istoria domeniului care va fi renovat în următorii patru ani dintr-o finanțare europeană de 20 milioane de lei, câștigată de către Fundația Traditio Transylvanica. Aici vizitatorii au găsit povești și jocuri, cărți de colorat, baloane de săpun și produse artizanale. Târgul a fost plin de jucării, bijuterii, obiecte de decor vesele, iar copiii au participat la povești și jocuri.

Coaliția Castel în Transilvania s-a alăturat unei inițiative europene, în Anul European al Patrimoniului Cultural. Este foarte important pentru noi ca valorile reprezentate de castelele transilvănene să fie cunoscute de cât mai mulți, acasă și în străinătate de asemenea.

Mulțumim proprietarilor entuziaști, și tuturor organizatorilor și asociațiilor pentru că s-au alăturat programului și pentru că au realizat o experiență de comunitate în aceste patrimonii culturale și turistice de mare valoare. Numărul mare de vizitatori și interesul deosebit arată că astfel de evenimente sunt necesare, de aceea, în viitor, dorim să continuăm organizarea evenimentelor similare”, a declarat Agnes Balazsi-Pal, coordonatorul programului.

La castelul Mikes din Zăbala 1.000 de persoane au vizitat așezământul. Pentru familie este foarte important ca domeniul să fie centrul vieții culturale și economice locale, a accentuat moștenitorul Alexander Roy-Chowdhury Mikes.

Castelul Kalnoky din Micloșoara a fost deschis publicului, aici fiind 700 de vizitatori. Castelul construit în stil renascentist târziu a găzduit o expoziție de machete de husari de Karoly Schenk, iar pe lângă expoziția permanentă Muzeul Vieții Transilvănene, vizitatorii au putut admira și expoziția de costume teatrale de Tordai Hajnal. Vizitatorii au avut posibilitatea să cunoască valorile care definesc Fundația Familiei Kalnoky.

În grădina castelului Kemeny din Brâncovenești s-a creat o atmosferă de picnic, cu pături și coșuri pline. 250 de vizitatori au participat la tururi ghidate, și au cutreierat castelul pe cont propriu. Interiorul a mai găzduit expoziții de pictură din colecția Sandor Madaras și creațiile artistului Gabor Kentelki.

Castelul Kornis din Mănăstirea a fost umplut de elevi din Gherla, Dej și Răscruci. Numărul vizitatorilor a fost estimat la 500. Proprietarul Ferenc Geher a condus două tururi ghidate unde a povestit despre istoria castelului, și dorința lui de a realiza o tabără pentru tineret pe domeniu. Picnicul a fost acompaniat de un concurs de gătit, unde echipe de elevi și-au pus la încercare talentul de gătit.

La castelul Urmanczy din Toplița 500 de persoane au putut cutreiera domeniul pe melodiile anilor 1920-30. Mulți nu au mai fost niciodată la castel, alții au deja amintiri legate de acesta, a subliniat Tekla Szabo, coordonator al restaurării.

Prin seria de evenimente Săptămâna Castelelor Deschise, CCT s-a alăturat inițiativei „Private Heritage Week” (Săptămâna Patrimoniului Privat) lansate de către organizația European Historic Houses din Bruxelles. Scopul acestei inițiative este de promova clădirile monumente (castele, conace) private din toată Europa prin a le deschide publicului larg.

Formată din proprietari și administratori de castele, CCT are ca scop conservarea stării castelelor care fac parte din coaliție, realizarea unor intervenții de prevenire, de restaurare a acestor edificii. Coaliția vizează organizarea de activități și proiecte de informare și promovare a edificiilor, și își propune să asigure consultanță profesională, la un nivel de bază.

Până în aprilie, coaliției i s-au alăturat 30 proprietari și administratori de castele și conace din Transilvania. Membrii au identificat principiile directoare ale coaliției ca fiind comunicarea unică, gândirea comună, schimbul de experiență, planificarea comună și colaborarea continuă cu experții în domeniu. Activitatea coaliției este coordonată de Grupul Pont, în colaborare cu experți din domeniu.

Proiectul se adresează în mod direct proprietarilor și administratorilor castelelor din Transilvania, experților, organizațiilor civile și instituțiilor civile, administrațiilor publice locale care au rol în restaurarea și dezvoltarea sustenabilă, comunităților locale care au pe raza localității lor cel puțin un castel, precum și organizațiilor la nivel european implicate în protejarea patrimoniului cultural construit, entități ce pot folosi modelul și metodologia elaborată pentru a disemina și implementa aceasta și în alte locații.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!