2 decembrie 2013

Începe Festivalul Mozart, ediția a XXIII-a

By In Actualitate, Muzica

Ca în fiecare an la începutul lunii decembrie, Societatea Română Mozart, împreună cu partenerii săi, Filarmonica „Transilvania”, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” şi Qual Media Group, oferă publicului clujean o adevărată sărbătoare a muzicii – Festivalul Mozart, ajuns acum la cea de a XXIII-a ediţie.

Între 6 şi 13 decembrie, vor putea fi ascultate capodopere ale muzicii clasice în interpretarea unor îndrăgiţi solişti şi dirijori din ţară şi străinătate – Cvartetul Arcadia, pianiştii Viniciu Moroianu şi Aurelia Vişovan, dirijorii Mihail Agafiţa (Republica Moldova) şi Ladislau Horváth (Italia), flautistul Seiya Ueno (Japonia), oboistul Ye Chang Jung (Coreea), duo-ul Friedericke Starkloff – Alexandra Schmiedel (Germania), trompetista Margit Csökmei (Ungaria), precum şi tineri instrumentişti membri ai orchestrei simfonice a Filarmonicii „Transilvania” – Răzvan Poptean, Cătălin Lup, Gabriel Cupşa.

Concertele se vor desfăşura în Sala Mare a Casei Universitarilor şi în Studioul de Concerte al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”. Programul festivalului mai cuprinde un concurs de interpretare, dedicat în acest an cântăreţilor şi pianiştilor acompaniatori, un simpozion şi un concert pentru copii, intitulat Melodia costumată.

Iarna se poartă Mozart la Cluj

Dacă aţi ajuns la Cluj-Napoca chiar de Moş Nicolae, nu trebuie să rataţi un festival de gală, un regal de măiestrie interpretativă oferit publicului în memoria unuia dintre cele mai apreciate genii ale muzicii clasice, Wolfgang Amadeus Mozart (27 ianuarie 1756 – 5 Decembrie 1791).  Organizat de Societatea Română Mozart în parteneriat cu Qual Media Group, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” şi Filarmonica „Transilvania” între 6-13 decembrie, Festivalul Internaţional Mozart concerte simfonice, concerte camerale, un concurs de canto, un simpozion şi un concert pentru copii.

 “În toate activitățile pe care le promovăm am încercat să cultivăm şi să creştem interesul pentru alte subiecte decât cele pur comerciale, să sprijinim domenii pe care mulți le consideră neprofitabile, dar de care depinde viitorul frumos al copiilor noştri – cultura, tradiţia, educația, sportul” (Eugen Albu, CEO Qual Media Group)

Seria de spectacole se deschide pe 6 decembrie cu un concert al orchestrei Filarmonicii de Stat “Transilvania”. Nu lipsesc invitaţii de marcă propuşi de organizatori: dirijorul Mihail Agafița, Cvartetul Arcadia, dirijorul italian Ladislau Horvath, pianistul Viniciu Moroianu, flautistul japonez Seiya Ueno.

În ediţiile desfăşurate până acum s-au interpretat peste 180 de lucrări din creaţiile compozitorului austriac, aproximativ o treime din operele sale, unele chiar în primă audiţie în România. De-a lungul timpului, festivalul a căpătat o avengură internaţională, bucurându-se de participarea unor artişti de renume din Europa, SUA, Japonia sau China, promovând în acelaşi timp şi o dimensiune educativă prin concursuri şi cursuri de măiestrie pentru studenţii muzicieni şi prin concerte pentru copii.

Născut în 27 ianuarie 1756, Wolfgang Amadeus Mozart este unul dintre cei mai prolifici compozitori din lume. Poreclit „copilul de aur al Austriei”, Mozart cânta la pian la 3 ani; compunea prima sa piesă pentru un instrument la 5 ani şi susţinea primele sale concerte cu public la 6 ani. Era inzestrat cu abilitatea de a reda la comandă orice notă muzicală, fără ajutorul unui instrument care să o intoneze. În scurta sa viață Mozart a compus 41 de simfonii şi sute de piese muzicale, între care celebrele opere  “Nunta lui Figaro”, “Don Giovanni” sau “Così fan tutte”. Chiar dacă ultimii săi ani de viaţă au fost umbriţi de probleme financiare, Mozart a mai apucat să se bucure de succesul operei “Flautul Fermecat”, compusă chiar în ultimul an de al scurtei sale vieţi.

 

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.