3 aprilie 2016

Începe ClujShorts Festival! Zeci de scurtmetraje de calitate la Cinema Victoria

By In A 7-a, Esenţial

Începe ediţia a 4-a a ClujShorts, singurul festival de scurtmetraje din Cluj-Napoca. De luni, 4 aprilie şi până în 10 aprilie, timp de 6 zile, toţi cinefilii clujeni au şansa să participe la un amplu festival de scurtmetraje găzduit de Cinema Victoria! Dar nu numai atât!

Ca orice festival care se respectă, vor fi diverse alte activităţi paralele: dezbateri, lansare de carte, workshopuri. Nu vor lipsi party-urile!

“ClujShorts vine cu filme de calitate, vine cu teme diverse, din cele mai diverse. Nu ai timp să te plictiseşti. Anul acesta avem tot un buget de 36.000 de euro, am încercat să îl dublăm dar nu am putut aşa că ne-am încadrat în ce am reuşit să facem rost. Îi aşteptăm pe toţi cinefilii la acest festival”, a spus la conferinţa de presă de lansare Rareş Stoica, directorul festivalului.

shorts

Rareş Stoica (cu şepcuţă) împreuna cu o parte din juriu la conferinţa de lansare

Pe adresa festivalului au fost trimise 700 filme iar juriul a selecţionat o parte importantă din scurtmetrajele sosite, 54.

Cele mai multe au sosit din Germania, Franţa şi Spania, ţări cu şcoli tari de cinematografie.

Marele Premiu va fi în cuantum de 500 de euro, au precizat organizatorii.

Un bilet va costa 10 lei iar cu reducere pentru elevi, studenţi, pensionari, persoane cu dizabilităţi va costa 8 lei. La Gala de premiere un bilet va costa 15 lei.

Bilete acceptabile

S-au pus în vânzare şi abonamente de 4 persoane  la 30 de lei. Preţul unui abonament de o persoană pentru 5 proiecţii este de 40 de lei. Preţul unui abonament de o persoană pentru toate proiecţiile este de 115 lei,  în afara Galei de premiere. Bilete şi abonamente se pot cumpăra la casieria Cinema Victoria.

Despre problema refugiaţilor

25 de scurtmetraje româneşti sunt selectate la ClujShorts. “11 sunt despre probleme speciale. Se remarcă filmul 777, foarte puternic”, spune Ion Pop Curşeu, preşedinte al juriului. De asemenea, 14 filme sunt experimentale. Unele ating şi problematica migranţilor.

De altfel luni, 4 aprilie, de la ora 19.00, în Flying Circus  Pub (str. Iuliu Maniu) are loc un workshop în colaborare cu organizaţia pacifistă Patrir, cu multe scurtmetraje despre refugiaţi şi discuţii despre această problematică.

Se reiau cele mai bune filme din 2015

Cele mai bune scurtmetraje de la ClujShorts2015 se pot revedea marţi de la ora 17.30 la Victoria, filme spaniole, daneze, portugheze, germane, cipriote.

7 capodopere ale cinematografului românesc ( de până în 1989 ) este un volum care se va lansa la ClujShort de către criticul clujean Ioan Pavel Azap, miercuri, ora 16.00, la sala Cinema a Facultăţii de Teatru şi Televiziune.

Joi, 7 aprilie este vorba despre regizori: Artist-Talk-ul organizat în parteneriat cu Centrul Cultural German este dedicat tuturor celor care cochetează cu arta cinematografică. De la ora 18:00, Str. Universității nr. 7-9 vă invităm la discuții cu regizorul Felix Ahrens, Germania despre ceea ce presupune a fi regizor într-o economie de piață dură: Becoming a Director. Low/No Budget Movies.

Sâmbătă începând cu ora 16:00 pe Platforma Cazino din Parcul Central ClujShorts e OUT and LOUND: spectatorii și trecătorii se vor bucura de un mixt inedit de filme cu motive dada-iste și muzică digitală. Tot sâmbătă, seara de această dată, începând cu ora 22:00 are loc petrecerea ClujShorts cu DJ Jonnessey și Aner în IG Club, Str. Dorobanților fn Parking Piața Mărăști. E timpul și locul ideal pentru a intra în contact cu echipa și invitații ClujShorts, adică pentru a cunoaște lume nouă și a schimba impresii.

Duminică, 10 aprilie, deși ultima zi de festival, nu lipsește energia: gala de premiere găzduită de memorabilul Dragoș Pop are loc la ora 17:00 și este deschisă publicului larg.  Mai mult: pentru cei mai întârziați vor avea loc două proiecții suplimentare a filmelor câștigătoare de la orele 18:30 și 20:30.

afis original Cluj Shorts

Juriul ClujShorts e compus din Ion Pop Curşeu, scriitor, universitar la Facultatea de Teatru şi Film, preşedinte al Juriului, Gabor Xantus, cineast, Sergiu Matei, cameraman profesionist de televiziune, multipremiat, Francisc Koos, inginer de sunet.

Anul acesta se acordă, în premieră, şi premiul Presei. Preşedinte e Vasile Hotea-Fernezan, de la TVR Cluj. Clujulcultural.ro are reprezentant în juriu.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!