7 octombrie 2016

“În adâncuri” de Gorki, o nouă premieră la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

By In Special, Teatru

Vineri, 7 octombrie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar în format studio, va avea loc premiera spectacolului În adâncuri de Maxim Gorki, pus în scenă de Yuri Kordonsky. Următoarea reprezentaţie va avea loc miercuri, 12 octombrie, ora 19.00.

Spectacolul se bazează pe o nouă şi contemporană adaptare a piesei Azilul de noapte de Maxim Gorki realizată de regizorul Yuri Kordonsky. La conferința de presă organizată cu ocazia premierei, acesta a declarat că, în opinia sa, „viziunea idealistă a lui Gorki asupra lumii nu mai este valabilă în contextul întâmplărilor din secolul al XX-lea. De aceea, am încercat să ”sap” mai adânc în interpretarea social-istorică a piesei pentru a ajunge la întrebările centrale ale ființei umane: ce înseamnă a fi om  în această lume abandonată de Dumnezeu; ce rost are  viața omului pe Pământ, care este responsabilitatea lui față de sine și de ceilalți? Această interpretare a motivat și revenirea la titlul original al piesei, În adâncuri însemnând mai degrabă o descriere filosofică a lumii interioare a caracterelor, şi nu doar o locație fizică. ” La realizarea spectacolului a contribuit trupa Teatrului Maghiar, care a lucrat ca o adevărată echipă – a mai adăugat regizorul.

ejjeli_menedek_bi-5498

Dragoș Buhagiar,  scenograful spectacolului, a declarat că spațiul, un pod ars poate însemna pentru personaje un fel de Plută a Meduzei și a speranței care plutește în univers. Scenograful a mai adăugat că nu a avut intenția de a reprezenta realitatea străzii, gama de culori sumbră a acestei lumi, completată de luminile mai puțin teatrale, făcând ca spațiul să fie specific țării noastre.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii:  András Hatházi, Imola Kézdi, Éva Imre, Gábor Viola, Loránd Farkas, Júlia Laczó, Anikó Pethő, Sándor Keresztes, Ervin Szűcs, Miklós Bács, Áron Dimény, Zsolt Bogdán și Péter Árus.

La realizarea spectacolului au contribuit: Dragoș Buhagiar, scenograf, András Visky, dramaturg, Noémi Vajna, asistent de regie și dramaturgie, Ioana Popescu, asistent scenografie și Zoltán Horváth, corepetitor.

ejjeli_menedek_bi-4541

Biletele pot fi achiziţionate online de pe site-ul www.biletmaster.ro şi de la casa de bilete a Teatrului (de luni până vineri, între orele 10.00-14.00 şi cu 1h 30’ înainte de spectacol).

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.