30 mai 2016

Häxan: Witchcraft Through the Ages, documentar despre vrajitorie, a cucerit publicul tiffar la Bonţida

By In A 7-a, Esenţial

Public fermecat de excepţionalul cine-concert Häxan: Witchcraft Through the Ages, ieri seară la Bonţida.

În atmosfera gotică a Castelului Banffy, muzica originală a artistului islandez Bardi Johansson, interpretată de o orchestră simfonică dirijată de Simona Strungaru, a însoțit live, într-un concert spectaculos, producția neobișnuită din 1922.

Interzis în numeroase țări pentru reprezentarea pe ecran a practicilor de venerare a diavolului și pentru nuditate, Häxan este cel mai scump film mut scandinav realizat vreodată. Regizorul danez Benjamin Christensen, care și-a rezervat chiar rolul lui Satan, s-a inspirat parțial din Malleus Maleficarum, un ghid pentru inchizitori din secolul 15.

Spectatorii s-au scufundat timp de aproape o oră jumătate adânc în timp, în întunecimea Evului Mediu, acolo unde frica de Diavol a atins cote nemaiîntâlnite în istorie. E o imagine complet diferită a vrăjitoriei, a dominaţiei Diavolului şi practicilor de adulare a cestuia  faţa. de exemplu, de teoriile, de imaginea pe care ne-o dă un Ioan Petru Culianu în cărţile sale despre magie şi vrăjitorie în Renaştere.

Aici suntem în Evul Mediu, unul dark, înspăimântător, în care obtuzitatea Bisericii se împletea cu vânătoarea de vrăjitoare dar şi cu exagerările venite din frică, care au dus la crime imprescriptibile din partea oamenilor Legii. Totul în numele combaterii vrăjitoriei.

Toate locurile au fost ocupate de spectatori!

haxan.

Imaginile si modul în care au fost povestite în documentarul mut din interbelic au fost bine acompaniate de muzica lui Bardi Johannsson, lansat sub numele Bang Gang și descris drept una dintre cele mai enigmatice și creative apariții pe care le-a oferit recent scena islandeză, este compozitor, textier, instrumentist, designer. Alături de JB Dunckel de la AIR, formează proiectul Starwalker. Bardi a compus muzică simfonică, a creat coloana sonoră pentru filme (Eleven Men Out, Reykjavík-Rotterdam – premiat pentru muzică la Edda Film Awards din Islanda, Would You Rather, De toutes nos forces) și producții de teatru majore, iar fragmente din creațiile lui însoțesc spoturile unor mărci faimoase. Compozițiile lui – solo sau în colaborare – au fost lansate pe 12 albume.

Şi atenţie, luni, 30 mai, de la 22.00, Bardi Johannsson vine și la Casa TIFF, cu un DJ set în cadrul căruia va mixa imagini și coloane sonore proprii!

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.