Happening trist la Depozitul de filme

A 7-a

Happening trist ieri seară la fostul Depozit de Filme Cluj adica fostul „„Oficiu teritorial de difuzare a filmului”. Un loc în stare dezastruoasă, o zonă necunoscută pentru mulţi clujeni situat în spatele gării, în stînga Autogării Beta, pe strada Maiakovski 31-35. Un loc crepuscular, kafkian, cu o clădire complet degradată, fostul „Oficiu” e scufundat într-o mare de pelicule abandonate, complet inutilizabile, care învăluie grădina, clădirea şi copacii. Odată un loc de muncă pentru 40 de  oameni, situat într-o mic paradis, o livadă, o grădină de zarzavat cultivată chiar de angajaţi, un loc unde se sortau şi se trimiteau în tot Ardealul filme. Acum un DEZASTRU complet, pe care îl populează homleşii sau copii din zonă. Ultima mărturie a funcţionării normale a Depozitului este din 1999. Apoi a urmat dezastrul, abandonul….

Apel către autorităţi

Happeningul de ieri seară, din cadrul primei ediţii a festivalului „Colours of Cluj”, a prilejuit un apel către autorităţi făcut de cunoscutul regizor Tudor Giurgiu pentru redarea acestui spaţiu culturii. Depozitul de filme aparţine Radef România, instituţie de stat, care nu are fonduro pentru refacere şi e complet distrus şi abandonat.

„Am găsit spațiul recent. Lucrez la un proiect din luna ianuarie și are ca scop cartografierea tuturor sălilor de cinema care au dispărut în ultimii 20 de ani. Proiectul se cheamă „Lanţul amintirilor” și cuprinde o platformă online care o să cuprindă săli dispărute din țară. Am rămas surprins de ce-i aici. Am copilărit aici, dar nu știam de Maiakovscki, eu am stat în cartierul Gheorgheni, am întrebat clujeni nici ei nu știau.

Aici e un spațiu care aparține Regiei Autonome de Film, iar până în anii ‘90 aveau depozite și săli de cinema. Depozit ca acesta, unde era și o livadă. Între timp s-a produs o fraudă imobiliară, iar toți au profitat. Aici era spațiu mult mai mare care aparține acum Ministerului de Interne.

Noi am filmat aici și am invitat aici  o doamnă care a lucrat la Oficiu teritorial de difuzare a filmului” care ne-a spus cum era. După ce am văzut ce ne-a zis doamna, ne-am dat seama că aici ar trebui ceva făcut urgent. Eu cred că trebuie să facem ceva, sper că și voi, locul ar trebui să rămână în zona de cultură”, a spus Giurgiu.

Cinema, mon amour

Regizorul Tudor Giurgiu a mai spus în faţa celor circa 100 de persoane prezente la happenig că a discutat cu primarul Emil Boc, care e de acord ca Primăria să refacă locul dacă RADEF cedează spaţiul. De asemenea, Giurgiu a prezentat trailerul ultimului proiect la care lucrează, un documentar despre cinematografele dispărute după 1989, intitulat „Cinema, mon amour”. Filmările de la Depozitul de Filme Cluj reuşite de Giurgiu sunt spectaculoase dar de o tristeţe enormă. Ele prezintă patru copii simpatici care au luat practic în stăpânire Depozitul, se aruncă de pe clădire pe mormanele enorme de pelicule degradate, sau caută printre ele filmul „Lanţul amintirilor”, pe care, culmea, îl şi găsesc şi discută cu savoarea tipică copilăriei despre el! Imaginile sunt antologice şi vor putea fi văzute la toamnă în cinematografe!

clujulcultural.ro vă prezină o filmare cu apelul făcut de Tudor Giurgiu:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *