28 noiembrie 2015

Sociologul Vasile Dâncu a devenit Profesor Honoris Causa al UBB şi va fi membru corespondent al Academiei Române!

By In Clio, Esenţial

Unul din cei mai cunoscuţi sociologi clujeni, profesorul universitar  doctor Vasile Sebastian Dâncu, vicepremier şi Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţieia fost distins, sâmbătă, în Aula Magna, cu distincţia Profesor honoris causa, la propunerea Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universităţii Babeş Bolyai (UBB). Aşa cum se obişnuieşte  în cadrul acestor ceremonii,  laudatio a fost citita de profesorul Ioan Hosu, directorul departamentului de Comunicare, Relaţii Publice şi Publicitate din cadrul FSPAC, fost student al lui Vasile Dâncu.

dan bodea 2

Vasile Dâncu (stânga, cu diplomele în mâini), profesor honoris causa al UBB-foto Dan Bodea, transivaniareporter.ro şi Transilvania Reporter

Profesor vs doctor 

Precizăm că distincţia de Profesor honoris causa este net diferită de cea de Doctor honoris Causa. Cea de Profesor honoris causa a fost înfiinţată de fostul rector al UBB, Andrei Marga, care a utilizat-o des la facultatea pe care acesta a înfiinţat-o în cadrul UBB, adică Facultatea de Studii Europene. Unul din specialiştii care au primit această distincţie de la Ladislau Gyemant, fostul decan al Facultăţii de Studii Europene, un apropiat al fostului rector  Marga, a fost specialistul  Shlomo Leibovici Lais.

Distincţia Profesor Honoris Causa se votează în Consiliul profesoral al facultăţii care propune distincţia, în speţă FSPAC,  în timp ce Doctor Honoris Causa se votează de către Senatul UBB.

De asemenea, reamintim, în acest context, că pe 18 septembrie 2014, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a primit titlul de Profesor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB). Arafat este nascut în 1964, în Damasc, capitala Siriei, şi s-a mutat la vârsta de 16 ani în România. A urmat cursurile Universităţii de Medicină Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca, după care s-a specializat în anestezie-terapie intensivă la Târgu Mureş şi Cluj. În septembrie 1990 a înfiinţat Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), ajutat de Clinica de Anestezie-Terapie Intensivă din Târgu Mureş, iar de-a lungul timpului, serviciul s-a extins la nivel naţional.

De asemenea, precizăm că titlul științific de Doctor honoris causa sau Profesor honoris causa nu implică în mod necesar de a avea un doctorat absolvit  în vreo disciplină pentru a primi titlul dr.h.c, conform enciclopediei online Wikipedia. De exemplu Maica Tereza a primit D.D.h.c. (Doctor of Divinity honoris causa) de la Serampore University India, iar scriitoarea Sandra Brown a primit… Honorary Doctorate of Humane Letters din partea Universităţii Creştine din Texas!

Precizăm că sociologul Vasile Dâncu este doctor în sociologie, doctorat trecut după stagii de documentare în Franţa, la Rouen.

Dancu BUN

Vasile Dâncu: Eu m-am născut a doua oară aici, în această universitate!

La ceremonie din Aula Magna au participat Emil Boc, primarul Clujului, Gheorghe Vuşcan, prefectul Clujului, înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe şi Greco-Catolice din Cluj, universitari, parlamentari, oameni politici locali, jurnalişti. A lipsit preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan.

Rectorul UBB, academicianul Ioan-Aurel Pop şi conf.univ. Ioan Hosu au subliniat calităţile şi reuşitele profesorului Dâncu,  datorită cărora el a primit, din partea FSPAC şi UBB, distincţia de Profesor honoris causa.

“Am ezitat aproape o jumătate de an să colaborez cu prietenii mei de la UBB pentru această festivitate. Am ezitat în primul rând pentru că aici sunt acasă şi, recunosc, mi-a fost frică. Îmi e frică şi acum. Deşi sunt profesor de comunicare şi în general nu am emoţii, în acest moment am cele mai mari emoţii din viaţa mea. (…) De ce am ezitat atâta vreme: nu am găsit potrivit să primesc această onoare, deşi o făceau cu bună credinţă foştii mei studenţi, actualii mei colegi (…). Sunt două motive: în primul rând, cred că era dovada că am plecat, că m-am înstrăinat (…) chiar dacă sentimentul meu e că nu am plecat niciodată din comunitatea noastră. (…) Cred că mi-a fost frică de faptul că această festivitate îmi va da măsura absenţei mele de aici, absenţă care există şi pentru care îmi cer iertare. De asemenea, nu am crezut că  este potrivit, pentru că m-am gândit că e ca şi cum mama ta ţi-ar da un premiu, o medalie. Eu m-am născut a doua oară aici, în această universitate. Tot ceea ce sunt eu în acest moment, intelectual, politic, cultural, ca om, ca dascăl, sunt produsul acestei universităţi. Această universitate m-a creat şi m-a trimis în lume cu o misiune pe care n-am uitat-o şi pentru care n-am plecat niciodată de aici”, a menţionat Vasile Dâncu,  citat de ediţia electronică a săptămânalului Transilvania Reporter, ziar pe care îl patronează.

Sociologul Vasile Sebastian Dâncu  va fi ales membru corespondent al secţiei de sociologie al Academiei Române, conform surselor clujulcultural.ro!

A sărbătorit la Da Vinci

Imediat după încheierea festivităţii, sociologul Vasile Dâncu a invitat o mare parte din participanţi la o petrecere la restaurantul clujean de lux Da Vinci din cartierul Bună Ziua, cu dublă semnificaţie: aniversarea, pe 25 noiembrie, a zilei sale de naştere şi primirea distincţiei de Profesor honoris Causa al UBB.

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!