9 iunie 2018

Grupul de inițiativă pentru Mănăștur ridică în weekend podeț peste pârâul Calvaria

By In Actualitate

Proiectul comun al Grupului de inițiativă pentru Mănăștur denumit PÂRÂUL NOSTRU DE LA TERENURI se apropie de final!

Ce urmează:
+ finalizăm Ateliere de soluții
+ ne apucăm de construit o parte din mobilierul temporar propus spre testarea zonei vizate

Publicul e așteptat pe 9 și 10 iunie, orele 12.00-18.00, să construiască împreună mobilier urban pentru zona Pârâului Calvaria!

“Aduceți ce aveți pe acasă: ciocane, cuie, resturi de lemne, vopsea și voie bună!
Pe 10 iunie de la 16.00 organizăm inaugurarea acestuia:
+ Picnic
+ Muzică acustică
+ Bătaie cu apă (aduceți pistoale și bidoane cu apă căci nu avem sursă publică de apă în zonă)
+ Panglică la tot cartierul! Inaugurăm noul spațiu printr-o tăiere informală de panglică reciclată! (aduceți fiecare câte o foarfecă)

+ Ateliere pentru copii cu Asociația Firul Ariadnei “, anunță organizatorii.

Până acum am realizat (între 15 ianuarie – 30 mai 2018):
+ o Cercetare sociologică privind nevoile cartierului și zonei La Terenuri (coordonată de Anca Chiș și Marina Mironică împreună cu studenții facultății de Sociologie)
+ două Lucrări de street art pe pereții garajelor de-a lungul Aleii Pârâului cât și animarea podețului de legătură, cu Kero, Ocu, Petre și Bogdan.
+ Ateliere pentru copii cu Firul Ariadnei
+ Târgul de bunătăți locale cu Nod Verde programat aici l-am dislocat La Terenuri din cauza numărului mare de mașini parcate pe zona pietonală
+ în cadrul Zilelor Mănășturului am organizat o Dezbatere privind prezentul, viitorul și perspectivele zonei, de la nevoi de bază la proiecții de dezvoltare locală și implicare comunitară
+ am început Atelierele de soluții de Peisagistică și Arhitectură cu studenții de la USAMV și coordonate de Păunița Boancă, Sonia Borș și Silviu Medeșan

În cadrul cercetării sociologice, în sub-componenta legată de zona Pârâului, rezultatele parțiale ale cercetării realizate în jurul spațiului La Terenuri și pârâul Calvaria susțin că 45% dintre cei cu care am vorbit petrec foarte puțin sau deloc din timpul lor în apropierea pârâului, deși acesta este una dintre puținele spații libere, cu iarbă și copaci din zona blocurilor. Cei mai mulți dintre respondenți doar tranzitează zona pârâului Calvaria, în drum spre stația de autobuz sau magazine. De asemenea, întrebați care sunt punctele de interes în proximitatea râului, oamenii au găsit cu greu niște repere, deoarece într-adevăr nu există infrastructură care să invite la a petrece timpul acolo. Există câteva bănci de șezut improvizate de către locuitorii din zonă, fapt care demonstrează necesitatea lor în număr mai mare. Se menționează spațiile verzi și „natura” existentă și parcurile pentru copii care sunt supra-aglomerate și care sunt amenajate destul de puțin. Destul de multe răspunsuri sunt pesimiste în ce privește calitatea spațiului, menționându-se faptul că este gunoi, unele arii nu inspiră siguranță sau sunt necunoscute pentru locuitorii din apropiere. Peste jumătate din răspunsuri susțin că traversarea și accesul de pe o parte pe alta a pârâului este complicată, acest lucru fiind cauzat de podurile șubrede, greu de accesat, treptele abrupte și lipsa infrastructurii pentru cărucioare sau biciclete.

Și în final, am întrebat ce și-ar dori mănășturenii din apropierea pârâului să vadă în materie de intervenții dacă acesta ar fi pietonalizat, adică redat ca spațiu pietonilor, mașinile parcate abuziv acolo fiind relocate în spații mai adecvate. Astfel, o susținere considerabilă au obținut următoarele propuneri: bănci de șezut, podeț peste albia pârâului, pistă de alergat și pentru bicicliști, mese amenajate pentru șah/dame și spații verzi îngrijite și primitoare, în general.

În continuare vom analiza mai detaliat baza de date și vom putea aduce explicații mai ample despre comportamentul și interacțiunea oamenilor cu zona pârâului Calvaria, dar și vis a vis de problemele legate de trafic, locuri de parcare, zone verzi și calitatea spațiului public în cartierul Mănăștur.

Mai multe AICI

Proiect susținut de Centrul Cultural ClujeaN prin Fondul pentru Inovare Culturală și co-finanțat de AFCN.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.