„Glory Holes”,expoziţie de sculptură Vlad Olariu la Muzeul de Artă

Vizual

Muzeul de Artă Cluj-Napoca prezintă, în perioada 14 aprilie  – 15 mai 2016, expoziţia de sculptură a artistului Vlad Olariu, intitulată Glory Holes.

Expoziția Glory Holes aduce privitorul față în față cu un ansamblu de lucrări care circumscriu câteva dintre tematicile cele mai relevante și persistente în sculptura lui Vlad Olariu, cum sunt relațiile vizuale și conceptuale dintre sculptură, natură și arhitectură, statutul sculpturii ca monument și obiect ce încorporează încărcătură ideologică (de la retorica eroismului la cogularea de identități colective, naționale sau de alt tip) și chestionarea parodică a sublimului din perspectivă unei deconstrucții soft, de inspirație postmodernistă.

 

Vlad Olariu

Sculpturile sale sunt în același timp înșelător ironice și nepretențios grave, contopind tensionat elemente figurative conotând monumentalitate și materiale „ignobile” sau prefabricate cu iz de aparentă  banalitate. Astfel, ele sunt lucrări cu care se poate interacționa, alternativ sau concomitent, ca interogații asupra caracterului solemn și comemorativ cu care sculptura a fost cultural investită de civilizația europeană modernă sau ca demersuri de accesare a unor momente istorice din trecut, cu scopul de a pune în discuție conflicte de valori ce modelează substanțial contextul politico –cultural (și individul) contemporan.

Născut în 1983, Vlad Olariu este absolvent al specializării sculptură din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Este unul dintre cei mai productivi și mai activi sculptori din lumea artistică clujeană a ultimului deceniu, atât în plan regional, cât și internațional. Activitatea sa expozițională include expoziții personale ca Memory of a Memory, la LAIKA Art Space, Cluj, 2010, Falling Out of Time, la Mie Lefever Gallery, Gent, 2012, The Obdurate Object and the Idiot Cousin (cu Tom Woolner), la Jecza Gallery, Timișoara, 2013 sau Wasteland Empire, la Dalles MNAC, București, 2015. Lucrările sale au fos,t de asemenea, incluse în expoziții colective găzduite de Larm Gallery din Copenhaga, Nicodim Gallery din București, Galerie Judin din Berlin sau Museum Beelden an Zee din Haga.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *