Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR) va funcționa ca Departament al Fundației și va prelua acțiunea de aducere la lumină a crimelor şi ororilor petrecute în timpul regimului comunist din România, inclusiv prin acțiuni de investigare arheologică și descoperire a rămășițelor pământești ale victimelor comunismului, anunță Fundația Doina Cornea printr-un newsletter.

”Având în vedere sistarea acestei activități de către instituția abiliată până acum în acest sens și văzând dificultăţile cu care se confruntă grupul de cercetători care s-a ocupat în ultimii ani de investigarea şi cercetarea locurilor în care au fost înhumate victimele comunismului, Fundația Doina Cornea a decis să reia inițiativa de a grupa aceste acțiuni în cadrul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, ca activitate a unei organizații non-guvernamentele, după cum acest Centru a mai funcționat și în perioada 2010-2012. În cadrul Fundației, acest Departament se va afla în coordonarea vicepreşedintelui Fundației, domnul dr. Marius Oprea și direcția științifică a domnului dr. Gheorghe Petrov.

CICCR va dispune de un capitol distinct în cadrul bugetului Fundaţiei Doina Cornea, astfel încât să aibă asigurate resursele şi autonomia necesare realizării activităţii de cercetare specifică. Fundaţia va face toate demersurile necesare pentru colectarea şi alocarea fondurilor necesare, în mod prioritar”, precizează Leontin Iuhas, președintele fundației.

În scopul realizării acţiunilor de investigații specifice, CICCR va stabili un protocol de colaborare cu AFPDR, ţinând cont de faptul că această asociaţie cuprinde pe toţi aceia care mai pot depune mărturie directă despre natura criminală a regimului comunist, ca supraviețuitori ai atrocităților săvârșite de acesta. 

CICCR va colabora în acțiunile sale, acolo unde se impune, în conformitate cu prevederile legii penale, cu Ministerul Public, în vederea elucidării fiecărui caz în parte, a identificării victimelor şi stabilirii făptuitorilor.

De asemenea, CICCR va colabora cu toate organismele, de drept public sau privat, naţionale sau internaţionale, care au preocupări asemănătoare sau care pot sprijini activitatea Centrului.

Doina Cornea

Fundaţia Doina Cornea are ca proiect major înfiinţarea la Cluj a Memorialului Doina Cornea – Memorialul Rezistenţei Împotriva Comunismului, care va cuprinde Casa Memorială Doina Cornea, un Muzeu de pictură Doina Cornea şi un Muzeu al Victimelor Comunismului. 

În acest an, sub egida AFPDR şi cu sprijinul financiar al Fundaţiei Doina Cornea au avut loc două campanii de săpături: la Periprava şi la Târgu Ocna. Ambele s-au desfăşurat în strânsă colaborare cu Parchetul Militar. Aceste campanii nu ar fi putut avea loc fără generozitatea donatorilor noştri, persoane fizice, dar mai ales prin sprijinul oferit de ”Asociaţia Ad Caritatis”, din Bistriţa.

Rezultatele acestor campanii arheologice, detalii despre înființarea și activitatea viitoare a CICCR, cât și despre celelalte proiecte ale Fundației, alături de articole semnate de doamna Ana Blandiana şi domnul ministru Gavril Dejeu se pot găsi în ultimul număr al buletinului informativ al Fundaţiei Doina Cornea „De la opoziţie spre libertate‟

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.