13 martie 2019

Fumurescu a explicat compromisul în noua sa carte

By In Carte

Politologul clujean Alin Fumurescu, acum assistant professor (echivalent lector univ. în România) la Universitatea Houston (SUA) și-a lansat ieri seară la librăria Humanitas Cluj-Napoca volumul „Compromisul. O istorie politică și filozofică“ apărut la editura Humanitas.

Volumul este la bază o teză de doctorat.

La lansarea care a umplut librăria au vorbit, în afară de autor, filosofii Aurel Codoban și Alexander Baumgarten.

La lansare au venit vechi colegi de presă ai autorului, ex-ziariști ai publicațiilor conduse de Fumurescu în anii 90 la Cluj, cum ar fi Viorel Nistor, acum universitar și el, Ciprian Banciu, Ovidiu Popa si Cristian Popa, Laura Laurențiu, Mihai Bacalu. Anii de presă comuni nu se uită așa ușor. A fost la lansare și fostul ministru Aurelia Cristea.

Ca de obicei la librăria Humanitas, spațiul dedicat lansărilor este impropriu. E mic, nu are deloc sonorizare, ca publicul care stă în spate să audă clar ce vorbesc cei care lansează volume. Cele câteva scaune sunt insuficiente, mereu este înghesuială mare, spațiul dintre rafturi este foarte mic, cad cărți date jos de public involuntar. Scriem despre asta de mult timp dar nu se aude nimic la Humanitas, tot așa sunt lansările.

Publicația Choice a scris că acest volum, care costă 65 de lei, e ”Una dintre cele mai interesante cărți de teorie politică scrise în ultimii ani“ .

Foto Viorel Nistor

Cine a spus prima dată că politica este arta compromisului? Alin Fumurescu pornește de la această întrebare pentru a scrie prima istorie conceptuală a noțiunii. Îmbinând analiza istorică cu o cercetare amănunțită despre utilizarea termenului în textele canonice ale filozofiei politice, din Antichitate și Evul Mediu până în secolul al XVIII-lea, volumul investighează de ce ideea de a face un compromis este conotată pozitiv sau negativ în două mari culturi: cea britanică, respectiv cea franceză. O mai bună înțelegere a noțiunii de compromis și a sensului ei în istorie ne ajută să vedem mai bine ce înseamnă cu adevărat reprezentarea politică și care ar trebui să fie relația dintre oameni și spațiul politicii. Amplu documentată și scrisă cu multă limpezime, cartea lui Alin Fumurescu este o resursă valoroasă atât pentru filozoful politic sau pentru istoricul ideilor, cât şi pentru nespecialistul dornic să se înarmeze intelectual pentru spațiul atât de divers şi tensionat al lumii de azi.

Foto Viorel Nistor

ALIN FUMURESCU a absolvit Facultatea de Filozofie a Universității Babeș-Bolyai şi are două masterate în științe politice, la l’Institut européen des hautes études internationales (Nisa) și la Univesity of Missouri. Şi-a susţinut teza de doctorat, „Compromise and Reprezentation: A Split History of Early Modernity“, la Indiana University (Bloominton). În prezent este assistant professor la University of Houston. Prima ediţie a acestei cărţi a apărut la Cambridge University Press, în 2013.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.