29 mai 2015

FOTO/VIDEO TIFF 2015 a debutat în ritm de tango şi spectacol surpriză cu cai luminoşi

By In A 7-a, Esenţial

A debutat TIFF-ul! Clujenii au umplut Piaţa Unirii la deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, ediţia a 14-a, deşi nu a fost foarte cald, din contră, doar 13 grade. Dar mai bine decât ploaia de anul trecut, care a obligat ca TIFF să se refugieze în Casa de Cultură.

Acum nu a fost cazul şi piaţa a arătat foarte bine, cu un nou look.

Turnul TIFF, o premieră, “l-am făcut ca să crească ataşamentul clujenilor pentru TIFF, să individualizăm festivalul” spunea Cristi Hordilă, directorul executiv. Apoi clasicele corturi, şi a doua surpriză, un InfoPoint tip turnuleţ, cu o vedere superbă spre toata Piaţa. Şi binenţeles fascinantul ecran de cinema, imens, ireal parcă de fiecare dată când e gonflat.

Tudor Giurgiu ecranBUN

Tudor Giurgiu si ecranul magic- -(c) clujulcultural.ro

Anul ăsta parcă şi discursurile au fost mai scurte şi ţintite. Tudor Giurgiu, fondatorul TIFF a spus că au crescut cu 108 la sută vânzările de bilete pe online încă înainte de festival, că TIFF “e făcut pentru public nu pentru altcineva”, că “fără voi, publicul, noi nu am fi existat”. E un an cu cei mai mulţi invitaţi din străinătate, 800!

A criticat apoi politicienii, acum valul tânăr, care cere invitaţii cu tupeu şi în rest nu se remarcă cu nimic. “Nu îi dau numele dar îl rog pe politicianul de la care am pornit discuţia, unul tânăr, şi pe generaţia sa de politicieni să fie mai decenţi şi să sprijine cultura cumpărându-şi un abonament la TIFF, la Operă, omagiind un actor cum e Anca Hanu, de exemplu, pentru premiul Uniter pentru cea mai bună actriţă, şi alte asemenea gesturi”.

A dat apoi,  ca de obicei, cuvântul lui Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, care şi el a fost scurt de data asta. A încheiat un şir de prezentări spunând că “vă doresc să aveţi 10 zile de TIFF fain!”.

Primarul Boc a fost invitat să ia cuvântul şi a mulţumit TIFF pentru ce a făcut pentru Cluj reiterând sprijinul financiar al Primăriei, 1 milion de lei anul acesta!

Surprise, tango!

Cum comedia neagră din această seară, Wild Tales, este din Argentina, a fost poftit pe scenă ambasadorul acestei ţări care a lăudat relaţiile româno-argentiniene şi cinematografia română.

Apoi a venit surpriza serii pregătită de TIFF pentru el şi nu numai.

Cum la Cluj curentul latino a prins de mulţi ani şi are fani înrăiţi, momentul de tango a fost extrem de apreciat. Organizatorii au pregătit şi o altă surpriză, o mică parte din spectacolul francezilor de la Compaigne des Quidams. Aceştia au prezentat un fragment din spectacolul unic FierS a Cheval, pe care îl puteţi vedea sâmbătă seara, 30 mai,  la Castelul Bannfy din comuna Bonţida, înaintea  peliculei despre Kurt Cobain.

A fost fascinant. Vă oferim o filmare:

1 Comment
  1. […] Festivalul de Film Internaţional Transilvania (TIFF) a început în forţă. 2500 de clujeni au participat la deschidere conform statisticilor comunicate de organizatori. Clujulcultural.ro a relatet cu amănunte de la deschidere AICI […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.