13 iulie 2015

FOTO/VIDEO Stefano Battaglia Trio, jazz de talie mondială la Gărâna Jazz Festival

By In Cooltura, Special

Dacă italienii sunt renumiţi pentru bucătărie, modă şi il calcio, cu siguranţă sunt renumiţi şi pentru rafinament de orice tip. Dar în special rafinament artistic de calibru mondial. Şi încă o dovadă a acestui fapt a fost în ultima seară a festivalului internaţional de jazz Gărâna Jazz Festival 2015, din comuna Gărâna, Poiana Lupului, judeţul Caraş – Severin.

Muzicienii italieni de la  Stefano Battaglia Trio au demonstrat ce înseamnă jazz de talie europeană, dacă nu chiar mondială. Jazz adevărat, cu melodicitate, cu stil, cu feeling, cu virtuozitate, cu pasiune dusă la extrem, cu improvizaţie. Au vrăjit publicul, nu degeaba au fost chemaţi în picioare pentru un bis.

La Gărâna,vârful festivalului, ca afluenţă de public, e mereu sâmbătă, spun cunoscătorii, cei care vin an de an şi care au explicat reporterului clujulcultural.ro că au fost 8000 de oameni acum două seri. Duminică publicul s-a împuţinat. Majoritatea celor care consumă jazz au media de vârstă în jurul a 30 de ani şi oamenii au joburi în ciuda faptului că e o perioadă de concedii. Luni mulţi erau deja la servici. Totuşi, 2500-3000 de fideli au rămas la festival şi pentru noaptea de duminică. Concertele au început în restul serilor la ora 20.00 dar ieri au început la  21.00 din cauza unor probleme logistice ţinând de prezenţa unei trupe.  Cei care au  rămas, şi au fost destui, au văzut un recital superb. O trupă italiană de mare calibru. Credem că filmarea de mai jos e sugestivă pentru calitatea concertului susţinut de Stefano Battaglia Trio:

Ultima seară a festivalului a fost deschisă de spectaculoşii americani de la Snarky Puppy, o trupă de funk jazz şi fusion care a ridicat de la prima piesă publicul în picioare:

Ultimul show al serii şi al festivalului a aparţinut chitaristului Christy Doran care împreună cu alţi artişti au rearanjat piese celebre ale lui …Jimmy Hendrix. Am urcat deci pe scenă pe Stucky/Doran/Studer/Tacuma adică Hendrix Project, trupă elveţiano-americană. O interpretare surprinzătoare a marilor hituri ale marelui chitarist american decedat prematur. La unii le-a plăcut, la alţii nu, dar gusturile nu se discută, nu?

Vă oferim o filmare cu aceast inedit proiect jazzistic:

Si dacă nu ar fi, nu s-ar povesti! Asta a fost povestea ediţiei din acest an a festivalului de la Gărâna. Jazz de calibru, patru zile de vreme bună, caniculare ziua, reci de tot noaptea, 5-6 grade. Şi totuşi, publicul a fost extraordinar, s-a stat până la 03.00 în noapte!. Mulţi dintre artiştii prezenţi îi puteai întâlni prin public, la o bere, la un vin, la o discuţie sinceră despre muzicăcu fanii. O stare, o atmosferă pe care rar o mai poţi întâlni pe la alte festivaluri de gen. Asta face Gărâna specială!

Iar cei care nu au vrut să asculte muzica au putut privi un cer de iulie care îţi tăia respiraţia. Muzică şi Cale Lactee, într-o Poiană a Lupului care are magie. Da, există locuri magice în lumea asta. Gărâna e unul dintre aceastea.

Corespondenţă de la faţa locului de la  Tiberiu Fărcaş, 
Mulţumim organizatorilor, Fundaţia Culturală Jazz Banat pentru sprijin, în special mulţumiri lui Caius Giura.

2 Comments
 1. leder 15 iulie 2015

  Domnule Fărcaș, nu mai bine învățați întîi să scrieți corect românește, apoi să scrieți cronici? Sau rugați pe cineva să facă o corectură ca la carte înainte!

  Reply
  • Redactia 15 iulie 2015

   am corectat

   Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.