11 decembrie 2016

FOTO/VIDEO Cum se vede Clujul din Turnul Pompierilor

By In Clio

Turnul Pompierilor este un obiectiv a cărui istorie începe în secolul XV, odată cu edificarea celei de-a doua incinte fortificate a orașului Cluj. 

După ce a servit ca turn de apărare și ca intrare secundară în cetate în perioada medievală, a fost trasformat în turn de veghere împotriva incendiilor, misiune pe care a îndeplinit-o până la jumatatea deceniului patru al secolului XX. Rămas fără destinație precisă, turnul mai marchează o perioadă de câteva decenii în care a găzduit un muzeu al pompierilor. În ultima perioadă, turnul a fost folosit doar ocazional, pentru evenimente punctuale, de mică amploare, rămânând în majoritatea timpului închis accesului publicului. Lipsa de utilizare a dus la o degradare vizibilă a stării de conservare, atât în interior cât și în exterior, mai ales la ultimul nivel de belvedere.

Primaria a organizat un concurs de proiecte arhitecturale de refacere a Turnului. Ieri a avut loc  vizita participantilor la concurs.

La intrare s-a creat o coadă mare în timp ce arhitectul Dan Clinci a explicat istoria Turnului.

Apoi, grupuri de cate 20-30 de oameni au vizitat vechiul turn. Ghid a fost acelasi arhitect Dan Clinci, vicepresedinte la Ordinul Arhitectilor Transilvania.

Turnul este degradat, vechi, iar reabilitarea lui va fi finantată de Primăria Clujului.

Urcarea in turn nu e usoara, se face pe o scara destul de incomodă, mai ales pentru persoanele in varstă.

In turn se afla o veche expozitie de costume de pompier.

Sus, pe terasa strajuita de piramida de sticlă din varf, privelistea Clujului este fenomenala.

Clujul de sus ne arată un chip fascinant, frumos, cu totul inedit!

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.