20 august 2015

FOTO/VIDEO Cum a devenit Clujul oraş liber regesc

By In Clio, Special

Asociaţia Vechiul Cluj, cea care s-a făcut remarcată pe reţeaua de socializare Facebook cu contul pe care postează fotografii excepţionale, cont intitulat chiar Vechiul Cluj, şi-a reluat şirul de dezbateri istorice intitulat “Poveşti despre Cluj“, miercuri seara, la localul Buricu Târgului, din incinta Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Clujulcultural.ro este partener media al evenimentelor organizate de Asociaţia Vechiul Cluj.

Dezbaterea de ieri seară a fost intitulată “Cluj-Oraş liber. 699 de ani”, dedicată acestei aniversări a oraşului devenit liber.

Invitaţii preşedintelui asociaţiei, Sebastian Moga, au fost istoricii Tudor Sălăgean şi Lukacs Joszef şi jurnalistul Bogdan Stanciu de la lunarul naţional Sinteza, un gazetar clujean pasionat de istorie.

BUNNNN

De la dreapta la stanga: Tudor Sălăgean, Sebastian Moga, Lukacs Joszef şi Bogdan Stanciu-(c) clujulcultural.ro

Peşedintele Asociaţiei, Sebastian Moga, a dezvăluit asistenţei că seria de până acum a dezbaterilor completată cu cele cinci dezbateri care vor urma, odată pe lună, plus o serie de colaborări vor fi tipărite într-o carte care va fi lansată în luna octombrie la Târgul de Carte Transilvania!

Vă oferim o filmare cu intervenţia lui Sebastian Moga:

Primul care a vorbit despre contextul declarării Clujului ca oraş liber regesc a fost istoricul Tudor Sălăgean, cu lux de amănunte. Acesta a explicat situaţia Clujului din secolul 14.

L-a secondat excelentul istoric Lukacs Joszef, care a avut o intervenţie foarte apreciată. El i-a şi numit pe cei trei clujeni care au reuşit să obţină privilegiul (aşa se numea diploma n.a.) ca oraşul Cluj să fie declarat oraş liber regesc!

Vă oferim o filmare cu intervenţia lui Lukacs Joszef:

Ultimul vorbitor a fost jurnalistul Bogdan Stanciu, unul din jurnaliştii clujeni pasionaţi de istorie şi care a povestit amănunte interesante din istoria Clujului.

Iată intervenţia acestuia:

Următoarea dezbatere din seria “Poveşti despre Cluj” va avea loc în luna septembrie.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.