21 iunie 2015

FOTO/VIDEO Cluj Never Sleeps sau noaptea când oraşul a întinerit

By In Clio, Special

Clujul nu a dormit o noapte, sau, cel puţin, cei mai tineri dintre clujeni s-au bucurat de o noapte albă. Una lungă de tot, până la 5 dimineaţa. De la concerte de jazz pe plaja artificială din cartierul Grigorescu, la partyuri pe terasa Iulius Mall, în Polivalentă sau la Muzeul de Artă, petrecere cu mapping video, de la petreceri în tramvai până la spectacole de teatru în aer liber sau show-uri cu muzică clasică asezonate cu efecte speciale, Clujul a avut de toate.  A vibrat, a dansat, s-a culturalizat, în special la expoziţiile de la Fabrica de Pensule, şi, mai ales, a petrecut. S-a făcut şi sport, în parcarea din Piaţa Unirii, aşa că toate domeniile de entertainment, inclusiv cel sportiv, au fost atinse ieri după masă şi sâmbătă noaptea. Cine a fost curajos a putut să vadă Clujul de sus cu balonul, unul din punctele certe de atracţie ale zilei de ieri.

Toate acestea în cadrul proiectului Cluj Never Sleeps, program strategic al Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015. Maratonul de evenimente,  30 la număr, a fost organizat şi coordonat de  Federaţia SHARE Cluj-Napoca, care derulează acest titlul obţinut de oraşul Cluj-Napoca.

A existat însă un duşman retudabil, vremea rece. Dis de dimineaţă a plouat mocăneşte, urât. Totul a fost inundat pe plaja din Grigorescu, punctul de pornire al Cluj Never Sleeps, cu mediatizatul Beach Party. Zona verde a fost făcută praf pe alocuri de organizatori care de dimineaţa au ridicat scena şi au trebuit să care scule şi să amenajeze plaja.  Multe activităţi de pe plajă au fost anulate sau amânate pe după masă datorită ploii. Soarele a ieşit  dintre nori, sfios, în jur de 12.00 dar nu a fost puternic, ca altă dată. Nu a mai plouat ieri 12.00 dar a fost destul de frig în tot restul zilei. Un duşman redutabil care a afectat participarea de public la Cluj Never Sleeps. Dar cum le stă bine tinerilor, aceştia s-au luat în piept cu vremea. Au umplut partyurile, inclusiv tramvaiul care a găzduit un party inedit, au venit în număr mare la spectacolzul cu piesa Clovni Extratereştrii de Ada Milea, în Piaţa Unirii, au făcut sală plină la Reactor la 2 noaptea. Iar dacă sâmbătă ar fi fost vreme bună, cald, Clujul ar fi fost cu siguranţă invadat de un public şi mai numeros.

Noroi

Noroi pe gazon la plaja Grigorescu-(c) clujulcultural.ro

Plaja BUN

Atmosferă chill pe plaja Grigorescu

Cu toată vremea rece de afară, câteva sute de clujeni s-au adunat pe plaja Grigorescu la diferite activităţi şi concerte de jazz, în special al artistei clujene Elena Mîndru, la ora 20.00,  care a prezentat proiectul Elena Mîndru Finnection. Solista face un doctorat în Finlanda în jazz şi cântă cu o trupă compusă din muzicieni finlandezi.

În centrul Clujului, pe Bvd. Eroilor,  lumea era strânsă ca la urs. Atracţia era un balon imens care la intervale regulate se ridica cu tineri înscrişi pe liste prealabile. Mare, de-a dreptul uriaş, de culoare galbenă, balonul era cu adevărat ceea ce se numeşte o apariţie.

BUN

Balon in centrul Clujului-(c) clujulcultural.ro

Proiectul Cluj Never Sleeps a continuat în alte zone din oraş cu distracţie la maxim. Trei petreceri s-au derulat cu o mulţime de participanţi: Tramvai-Party, Rootoof Party (Iulius Mall) şi, mai spre înserat, Alandala Party, la Sala Polivalentă.

În centru, un party interesant a fost cel de la Muzeul de Artă, unde a avut loc un video-mapping atractiv asezonat cu muzică electronică. La party au participat o mulţime de tineri dar vremea rece şi-a spus cuvântul din nou. Nu a fost arhiplin, nu s-a dansat ca altădată la astfel de tipuri de petrecere.

Primul spectacol în aer liber al Teatrului Naţional, Clovni Extratereştrii, al neconvenţionalei artiste Ada Milea, a umplut până la refuz scaunele din Piaţa Unirii. A fost un spectacol aşteptat, cu începere de la ora 22.00 şi care s-a bucurat de succes de public.

CLOVNI

Piesa Clovni Extratereştrii, premieră în istoria teatrului clujean-(c) clujulcultural.ro

Public Bun

A fost plin in piata Unirii – (c) clujulcultural.ro

Roata de foc, un spectacol de muzică clasică cu efecte speciale a regizoarei Andreea Iacob, cu suprana Iulia Merca de la Opera Naţională protagonistă a fost urmărită de clujeni la miezul nopţii, între 23.30 şi 24.30, în curtea Institutului Francez. A fost considerat un punct cert de atracţie al Cluj Never Sleeps şi a strâns sute de curioşi.

roata de foc

Amatorii de cultură s-au refugiat noaptea la expoziţiile de la Fabrica de Pensule, cu program deschis până la 04.00 sau în Spaţiul Reactor, pe strada Petofi 4, unde s-a jucat cu sala arhiplină o piesă cu titlu atractiv, de la ora …02.00.

Cei mai rezistenţi dintre tinerii participanţi la Cluj Never Sleeps s-au distrat copios până dimineaţa, aşa că ultimele ore ale nopţii i-a găsit, unde altundeva decât în…stradă.

lume

Se danseaza la …5 dimineata in strada-(c)cont de Facebook Cluj Never Sleeps

Cluj Never Sleeps a fost o încercare ambiţioasă de a scoate clujenii din case, într-un Cluj inundat practic de evenimente în ultimele două luni. A fost o încercare de a demonstra energie tinerească şi, poate, faptul că acest titlu, Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeana a Tineretului, nu este legat doar de critici şi scandaluri ci are, poate, şi capacitatea, logistică şi organizatorică, să fie altceva şi să demonstreze că oraşul e viu iar Clujul e cu adevărat al tinerilor, măcar cu această ocazie, a Cluj Never Sleeps, ediţia a III-a.

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.