16 decembrie 2019

Fotografii nepublicate până acum de la Revoluția din Cluj. Victor Cutcan, electronist: ”Am pus boxele, apoi am făcut pozele”

By In Clio

Expoziția ”Cluj 22-23.12.1989 Fotografii inedite” de la Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor propune 40 de cadre surprinse în zilele de 22 și 23 decembrie 1989 în centrul Clujului. Au fost prezentate luni într-o expoziție inedită, realizată cu ocazia comemorării a 30 de ani de la Revoluție.

Fotografiile au fost realizate de inginerul electronist Victor Cutcan si sunt inedite, nu au mai fost până acum prezentate.

Fotografiile sunt excepționale!

Cluj, 22 decembrie 1989. Dictatorul a fugit!

”Am pus boxele în balconul de la Primărie, apoi am făcut pozele. M-am deplasat și prin mulțime, așa am reușit timp de două zile să surprind ce s-a întîmplat. Au fost trei coloane de muncitori care au fraternizat între ei și cu Armata, în 22. Un entuziasm unic, irepetabil poate. Asta cred eu că e esența”, a declarat acesta reporterului Clujul Cultural.

Victor Curcan, electrician la Facultatea de Chimie, a surprins momente extraordinare cu TAB-uri prezente pe străzile orașului, cu statui sau bucăți de trotuar transformate în altare, mesaje revoluționare postate în vitrinele librăriilor, discursuri înflăcărate, „plantarea” lumânărilor în straturi amenajate în spațiul verde al Catedralei Ortodoxe, brazi de Crăciun împodobiți cu globuri, beteală, dar și cu ziare noi, oameni care îngenunchează în stradă, dar dincolo de aspectul faptic, fotograful a captat stările și sentimentele mulțimii: bucurie, panică, zâmbete, lacrimi și neliniște, într-un melanj al emoțiilor pe care doar astfel de evenimente le pot genera.

Bilanțul robiei comuniste

Curatori sunt directorul Casei Municipale de Cultură, Ucu Bodiceanu și cercetătoarea Ancuța Lăcrămioara Chiș.

Perioada de vizitare: 16.12.2019 – 05.01.2020

Orar de vizitare: 09:00-17:00

Intrarea liberă

Tanc la Prefectura comunistă

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.