18 ianuarie 2017

Fotograf clujean de presă renumit, expoziție despre urmele urbanizării forțate comuniste la Iaga Art Galery

By In Vizual

Expoziția Land(e)scape, semnată de fotograful Lorand Vakarcs și curatoriată de Olimpia Bera va fi deschisă publicului în perioada 19 ianuarie – 10 februarie 2017 în spațiul galeriei IAGA.

Vernisajul are loc în 19 ianuarie, ora 18.00, la Iaga Art Gallery, strada Closca nr. 9-11.

“Proiectul fotografic este reprezentat de o serie de peisaje naturale, rurale, sau care păstrează urmele urbanizării și ale industrializării forțate din vremea comunismului. Aceste peisaje poartă nostalgia unor vremuri îndepărtate, care pentru generația tânără este aproape de nerecunoscut. Peisajul natural este pus față în față cu panorama de-naturată, în care omul prezentului își găsește, practic, adăpostul. Memoria devine sub acest aspect singura formă de relație dintre om și ambient.


Ceea ce se regăsește în peisajul actual românesc este o formă de trecere de la formula mitizată a comuniunii dintre om și natură, la fenomenul evadării dintr-un trecut din care acest om reușește- mai mult sau mai puțin- să se regăsească. Factorul uman este atât oglinda propriului trecut, pe care cu greu îl poate depăși, dar și a unui prezent din a cărui realitate face parte.

Lorand Vakarcs

Land(e)scape dezbate, într-o manieră narativă, raporturi prestabilite și (auto)impuse, între persistența locului și cea a persoanei, cu accent pe aspectul ecologic al mediului actual românesc. Ne aflăm în fața unui ecosistem în plină transformare, a cărui măsură temporală este dată de mecanismele fizice și psihice de degradare.”(Olimpia Bera)

Despre fotograful Lorand Vakarcs

Este unul din cei mai buni fotografi clujeni. A lucrat la mari trusturi de presă. În prezent este fotograful revistei de cultură și gândire strategică Sinteza. Se află la a doua expozitie personală.

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!