Clujul a fost eliberat de armatele sovietice și române în octombrie 1944.

La data de 11 octombrie, orașul a fost eliberat printr-o manevră dublu învăluitoare a trupelor române (Diviziile 18, 11 și 12 Infanterie, Divizia 1 Cavalerie și Divizia 2 Munte), combinată cu un atac frontal al Corpului 104 Mecanizat sovietic.

Cele mai grele lupte s-au desfășurat în zonă localităților Cojocna, Apahida, Jucu și Buru, Valea Ierii, Gilău pe direcțiile pe care s-au executat manevrele de învăluire, o zonă unde astăzi străjuiesc peste 30 de cimitire ale ostașilor români.

Se împlinea visul vechi de 4 ani, al românilor refugiați după cedarea Ardealului, în 30 august 1940, de a se întoarce acasă. Dar și visul mareșalului Ion Antonescu, care a mers alături de Germania nazistă în speranța că va recâștiga Transilvania de Nord, Basarabia și Bucovina pe o promisiune a lui Hitler dar fără ca România antonesciană să aibă un tratat semnat pe acest subiect.

In momentul eliberării Clujului, Antonescu era prizonier al comuniștilor, după ce Regele Mihai ll-a arestat în 23 august 1944. Mareșalul Antonescu a mers în fruntea Armatei până la Stalingrad, Stepa Calmucă și Cotul Donului alături de naziști. Iar la Stalingrad a fost cel mai mare dezastru militar din istoria României…

Sursa foto:  goskatalog.ru

Revenind, un internaut a publicat o fotografie cu militari maghiari prizonieri la ruși. Fotografia e din grădina Bisericii romano-catolice Sfântul Mihail din Piața Unirii. Ce s-a întâmplat cu acesti prizonieri de după eliberarea Clujului putem doar bănui…

”Locul acela, unde se deportau oamenii se numea Gulag. Mulţi nu se mai ìntorceau, iar cei care da, au avut noroc. Destul de dureros, nu?”, a comentat internautul Omerta Andreea.

Citiți și:

FOTO. Cum arăta Clujul în anii în care făcea parte din Ungaria horthystă

 

 

2 COMENTARII

  1. Tampenii. Clujul a fost golit de soldati pana la venirea rusilor.
    Au fost deportati insa in jur de 5 mii de civili maghiari, dar evident aceasta poza nu e despre acei civili.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.