Clujul a fost eliberat de armatele sovietice și române în octombrie 1944.
La data de 11 octombrie, orașul a fost eliberat printr-o manevră dublu învăluitoare a trupelor române (Diviziile 18, 11 și 12 Infanterie, Divizia 1 Cavalerie și Divizia 2 Munte), combinată cu un atac frontal al Corpului 104 Mecanizat sovietic.
Cele mai grele lupte s-au desfășurat în zonă localităților Cojocna, Apahida, Jucu și Buru, Valea Ierii, Gilău pe direcțiile pe care s-au executat manevrele de învăluire, o zonă unde astăzi străjuiesc peste 30 de cimitire ale ostașilor români.
Se împlinea visul vechi de 4 ani, al românilor refugiați după cedarea Ardealului, în 30 august 1940, de a se întoarce acasă. Dar și visul mareșalului Ion Antonescu, care a mers alături de Germania nazistă în speranța că va recâștiga Transilvania de Nord, Basarabia și Bucovina pe o promisiune a lui Hitler dar fără ca România antonesciană să aibă un tratat semnat pe acest subiect.
In momentul eliberării Clujului, Antonescu era prizonier al comuniștilor, după ce Regele Mihai ll-a arestat în 23 august 1944. Mareșalul Antonescu a mers în fruntea Armatei până la Stalingrad, Stepa Calmucă și Cotul Donului alături de naziști. Iar la Stalingrad a fost cel mai mare dezastru militar din istoria României…

Revenind, un internaut a publicat o fotografie cu militari maghiari prizonieri la ruși. Fotografia e din grădina Bisericii romano-catolice Sfântul Mihail din Piața Unirii. Ce s-a întâmplat cu acesti prizonieri de după eliberarea Clujului putem doar bănui…
Citiți și:
FOTO. Cum arăta Clujul în anii în care făcea parte din Ungaria horthystă
Eliberare… e un pic mult spus. Mai mult e vorba de o ocupatie armata si genocid comis asupra bastinasilor Clujeni.
Tampenii. Clujul a fost golit de soldati pana la venirea rusilor.
Au fost deportati insa in jur de 5 mii de civili maghiari, dar evident aceasta poza nu e despre acei civili.