Trei fotografii din care două  destul de rare au fost postate de internauți pe facebook.

E zi de târg la Cluj, suntem înainte de 1918 iar târgoveții și mușterii s-au strâng în piața centrală a orașului liber regesc, actuala Piață a Unirii.

Cum bine se poate observa, în jurul Bisericii romano-catolice „Sfântul Mihail” erau construcții, ulterior dărâmate pentru a face spațiu pentru viitoarea statuie-simbol al Clujului, cea a regelui Matia Corvin, rege al Ungariei născut la Cluj, fiul lui Iancu de Hunedoara.

În jurul bisericii era o școală de fete care a fost demolată în 1890, iar la parter erau prăvălii scrie internautul Csaba Minier, un pasionat de istoria orașului. Tot el a postat cele trei fotografii și a precizat că au fost făcute între anii 1832/1916 de renumitul fotograf clujean Veress Ferenc. Este unul dintre pionierii fotografiei moderne. Din tinerețe s-a îndrăgostit de aparatul foto și a devenit o personalitat marcantă. A fost proprietar al primului atelier fotografic din Transilvania, titular al primului curs de fotografie la Universitatea din Cluj. Fotografiile arată cum trăiau cetățenii Clujului în jurul bisericii cînd era tîrg în anii 1870/1890. 

1 COMENTARIU

  1. Plural articulat: mușteriii. Un i din rădăcină (mușteriu) + un i al pluralului (mușterii) + un i al articolului (mușteriii) = trei i.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.