Pe unul din grupurile de Facebook dedicate istoriei Clujului au fost postate trei fotografii cu vizita secretarului general al Partidului Muncitoresc Român (PMR), Nicolae Ceaușescu.
 
Vizită prezidențială la Cluj a avut loc în anul 1968. 
Ceaușescu ajunge la sediul central al Universității ”Babeș-Bolyai” împreună cu soția sa, Elena. Fotografie de  Ludovic-Filip Hrdlicska
 
Anul 1968 a fost unul special pentru Nicolae Ceaușescu și comunismul românesc. Vizita vine în anul în care Ceaușescu, lider suprem al comuniștilor români din 1965, a sfidat Moscova prin decizia ca România să nu intre cu sprijin militar în Cehia, pentru înnăbușirea Primăverii de la Praga, adica a revoltei cehilor împotriva comunismului. Revolta a fost înnăbușită rapid de intervenția trupelor Pactului de la Varșovia, adică de tancurile sovietice în special.
 
Discursul de la București, de la exact același balcon de unde în 21 decembrie 1989, mulțimea l-a huiduit, începând revoluția anticomunistă, a făcut ca Ceaușescu să intre în grațiile liderilor occidentali, ca un disident față de politica sovietică. A fost doar o manevră abilă a lui Ceaușescu. El a fost plimbat prin tot Occidentul, lideri occidentali de calibru au venit la București inclusiv președintele SUA, Nixon, legitimând  astfel dictatura lui Ceușescu doar pentru că acesta nu se arătase obedient față de Moscova. Erau vremurile războiului rece…
 
Dar în culise Ceaușescui declanșase epurarea partidului, întărirea puterii personale care după 1971 s-a transformat într-o dictatură despotică dată jos de români prin tribut de sânge abia în 1989. 
Fotografie de Ludovic-Filip Hrdlicska

La UBB, Ceaușescu a fost așteptat de rectorul Constantin Daicoviciu, un istoric bun dar obedient regimului, dar și de întreg Senatul de atunci. Vizita a fost amplu pregătită.

Reamintim că printr-un decret de tristă amintire, în 1974, care a avut la bază un raport al istoricilor clujeni, Ceaușescu a adăugat numele de Napoca numelui orașului…Cluj. Așa a apărut…Cluj-Napoca. Decizia este controversată dar nu mai poate fi anulată decât în urma unei proceduri foarte greoie. Și asta doar dacă ar vrea clujenii, ceea ce nu e deloc sigur. O tentativă a eșuat…

Fotografie de Ludovic-Filip Hrdlicska

Reacțiile internauților la fotografii:

”…datorita lui, cosmonautii misiunii Apollo 12 au vizitat singura tara socialista 2 ani mai tarziu…

„intelectualul ăsta a lasat o tara fara datorii si independenta… nu dependenta economic, financiar si social de UE, Banca Mondiala si America

” da da, a împrumutat cam 9 miliarde de dolari, si a platit cel putin 21 de miliarde de dolari, in timp record, pe spinarea noastra!”

”Am fost acolo. Am aruncat o scrisoare în maşina prezidențială…o doleanță a părinților.  Toată lumea era cu flori în mână,şi eu… Mi s-a părut o poantă bună. Nu realizam pericolele…Puteam fi lovită de maşina în mers, îmbrâncită de milițieni… Nu mă gândeam.”

Ceaușescu în cartierul Gheorgheni. Foto Igaszag

1 COMENTARIU

  1. In fundalul primei poze aplauda unul care pare sa fie tot Ceausescu. 🙂
    Nu vad rostul sa-l fi retusat in poza asta asa cum au facut-o in cea in care se voia sa para ca vorbeste la ONU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.