27 august 2017

FOTO / VIDEO Sărbătoare jazzistică în vârf de munte la Smida Jazz Festival #2

By In Cooltura, Esenţial

Mii de fani ai jazzului și ai muntelui au venit de vineri în cătunul Smida,  comuna Beliș din județul Cluj, la a doua ediție a festivalului Smida Jazz Festival

O vreme caniculară și o amenajare bună a festivalului i-a așteptat pe fani. Campingul a fost luat efectiv cu asalt, iar cabanele private și casele sătenilor din  Smida, Doda Pilii, Ic Ponor sau chiar Răchițele au fost arhipline.

Față de ediția din 2016, prima, pilot, cea de a doua este mult mai mare, mai bine organizată iar amenajarea este cu totul schimbată. Campingul și parcarea sunt în afara festivalului, campingul a fost în interior anul trecut.

Trupa care a deschis festivalul au fost timișorenii de la JazzyBIT, care cu albumul Horizon, lansat în 2016, s-au consacrat pe plan național. Un jazz accesibil, foarte gustat de cei aproape 2000 de spectatori prezenți vineri la Smida.

Festivalul e dotat, ca și în 2016,  cu două baruri, și un  stand de vinuri al firmei clujene Wine Point,  un importator de vinuri de calitate din 20 de țări.

Standul de vinuri al firmei Wine Point

Organizatorii au lucrat cu un arhitect, astfel că intrarea oficială dar și interiorul au diferite construcții atractive de lemn și pânză pe care participanții pot să stea și să asculte jazzul de pe scenă.

Vineri, după JazzyBIT a concertat una din trupele care au uimit la Smida, adică francezo-newyorkezii de la The Kandinsy Effect cu un electro-jazz de mare calitate, puternic, energetic.

Apoi germanii de la Tingval Trio au contrastat puternic cu predecesorii lor prin jazzul accesibil și soft cântat în miez de noapte pe scena Smida Jazz Festival.

Line-up-ul este unul atractic pentru scena jazztistică din România, cu câteva apariții în premieră pentru țara noastră,

Primele două seri au adus pe scenă trupe din cele mai diverse, de la JazzyBit la Trompetre, Sickpicnic sau extraordinarii Gogo Penguin, trio british din Manchester, așteptați efectiv cu sufletul la gură de fani care s-au îmbulzit în fața scenei.

Vineri au participat circa 2000 de fani ai azi noapte circa 3000, conform lui Răzvan Scurtu, directorul festivalului.

Trupa de  jazz ambiental Trompetre din Timișoara a deschis seara de sâmbătă:

 

 

Vremea caniculară, nici un nor pe cer toată ziua, nici un strop de ploaie,  a dat o mare mână de ajutor organizatorilor. După ce apune soarele la Smida, în creierul Apusenilor,  se face frig, așa că se recomandă îmbrăcăminte de iarnă. 

 

Britanicii de la Gogo Penguin, pentru prima dată în România la Smida Jazz Festival. Foto: clujulcultural.ro

În 20 de minute de la finalul concertului GoGo Penguin, CD-urile cu această trupă s-au epuizat.

Vom reveni pe marginea primelor două seri jazzistice de la Smida.

Vă oferim o filmare cu debutul concertului cu britanicii de la Gogo Penguin:

 

În afara de concertele propriu-zise, cei prezenți au parte de cele mai diverse activități peste zi: lecturi publice, cursuri de yoga, ateliere de hena și multe altele

Astăzi este ultima zi, concertele încep la ora 20.00.

Vom reveni luni cu filmări și o altă corespondență.

Corespondență de la Smida, Munții Apuseni.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!