17 iunie 2015

FOTO / VIDEO Ce visează pentru oraş clujenii care au participat la cea mai mare dezbatere despre Cluj

By In Clio, Esenţial

Expaţi din Cluj, studenţi străini, studenţi clujeni, angajaţi la firme clujene, membrii ai filialei de Tineret  PSD Cluj, purtători de cuvânt PSD şi ai federaţiei SHARE, clujeni interesaţi de viitorul oraşului, preşedintele Asociaţiei Cluj Capitală Culturală Europeană 2021, jurnalişti, organizatori. În total  300 de persoane inclusiv din Bucureşti au discutat ieri, timp de aproape trei ore în cadrul evenimentului intitulat Cel mai mare dialog public despre Cluj din cadrul Impact Festival.

Evenimentul trebuia să aibă loc în Piaţa Unirii, dar vremea rea a stricat planurile organizatorilor de la Impact HUB Bucureşti, sprijiniţi de BCR şi Fundaţia Erste. Frigul, ploaia şi vântul rece nu i-au oprit pe cei mai entuziaşti dintre participanţi să urce la Grand Hotel Italia, acolo unde toată ziua, în cadrul Impact Festival, au avut loc masterclass-uri şi intâlniri profesionale.

bUN 2

Discuţii despre Cluj-(c) clujulcultural.ro

La 20 fix s-a dat startul, în faţa unei săli care nu era plină. Formatul a fost aşa: câte patru participanţi au discutat punctual despre viitorul Clujului, pe baza unor întrebări pregătite în prealabil de organizatori şi în coordonarea şi supravegherea acestora. Apoi, la un moment dat, participanţii schimbau locurile cu alţi participanţi, de la alte grupuri, iar discuţiile continuau de la concluziile desprinse de la prima rundă de dezbateri notate pe tăbliţele care s-au distribuit în sală. Unul din participanţii din grupul iniţial rămânea pe loc, cu post tit-uri cu concluziile ca discuţia cu noii parteneri să aibă continuitate.

Discuţiile au vizat nevoile Clujului pentru un viitor mai bun.

„Este un demers deschis, la care este important să avem puncte de vedere cât mai diverse, chiar divergente, pentru a cristaliza o viziune asupra acestui oraș, care să aparțină cu adevărat celor care trăiesc și lucrează zi de zi în Cluj”, spune Diana Carbarău, Project Manager al Impact Festival Cluj-Napoca.

Deşi organizatorii se aşteptau la 1000 de participanţi, în Piaţa Unirii, la hotel în cele din urmă au dialogat în jur de 300 de persoane. A fost totuşi un exerciţiu consultativ larg, fără precedent la Cluj. Atmosfera a fost una de dialog fervent, oamenii s-au implicat, au discutat aprins.

“Îmi place mult ideea asta de a discuta despre oraş, eu iubesc Clujul, de aceea am venit, am nişte idei pentru ca oraşul să meargă mai bine” , a spus, pentru clujulcultural.ro Mădă, o participantă.

“Eu sunt din Bucureşti, dar sunt fascinată de Cluj. Mi se pare că se ajunge greu aici, ar trebui conectat mai bine de capitală. Faci mult de la Bucureşti la Cluj, deşi aparent 400 de km nu înseamnă aşa mult, dar iată, în fond ce greu se ajunge. Altfel, oraşul e superb” a spus şi Iulia.

De discutat s-a discutat intens iar la final concluziile fiecărui grup au fost citite la microfon, în faţa tuturor, ca într-o agoră modernă, multe stârnind ropote de aplauze.

De la îmbunătăţirea traficului la problemele de mediu, de la problemele de toleranţă de toate tipurile  la o mai bună funcţionare a administraţiei, de la combatarea corupţiei în sistemul politic la o mai bună funcţionare a industriei culturale clujene, au fost atinse toate temele posibile în cadrul dialogului organizat ieri seară.

Aceste concluzii desprinse din  consultarea publică  vor merge la Asociaţia Cluj Capitală Culturală Europeană 2021 şi la Primărie. De notat că nimeni din oficialii primăriei nu a participat, deşi au fost invitaţi, cu excepţia unui consilier al primarului Emil Boc.

Ce a spus Florin Moroşanu, preşedintele Asociaţiei Cluj Capitală Culturală Europeană 2021, în filmarea de mai jos:

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.