Ideea de a-l premia pe Rodion Ladislau Roșca pentru toată activitatea în slujba muzicii românești, rock, electronice, experimentală, a cimentat o prietenie cu un om special. Din păcate pentru scurt timp… Rodion s-a dus, a plecat dintre noi în noaptea de 26/27 martie 2021, după ce o boală pe care a dus-o mult timp fără să se văicărească l-a doborât.  Rodion a murit în spital.

Muzicianul clujean a primit premiul pe 15 noiembrie în cadrul ediției a cincea a festivalului Cluj Blues Fest.

15 noiembrie 2015. Rodion Roșca, premiat de Cluj Blues Fest pentru întrega sa activitate muzicală. Foto Adrian Lion

Îl știam dinainte pentru că am scris aici, atunci,  despre explozia internațională a muzicii și carierei sale, după ce o casă de discuri din Londra, Marea Britanie, i-a lansat un disc care a făcut istorie, disc de succes, intitulat The Lost Tapes. Dar eu am prins Rodion GA în anii 80 din comunism.

Trupa Rodion G.A, prescurtare după numele celor trei componenți: Rodion Ladislau Roșca, Gicu Fărcaș și Adrian Căpraru. Foto arhivă Clujul Cultural

Melodie Rodion G.A. în plin regim comunist:

Apoi, mult timp în postcomunism….s-a lăsat tăcerea. O tăcere autoimpusă, datorită morții mamei sale, Rozalia…un șoc imens pentru Rodion. Suflet de artist, a suportat foare greu despărțirea. S-a izolat  din 1989 în comuna Așchileul Mare, unde a continuat, era celebru între muzicieni, să repare…difuzoare si aparatură, scenotehnică. Avea o mână de aur la așa ceva, era mai bun și ca Costi Cămărășan, alt muzician-reparator-inovator de aparatură renumit în epocă. O autoexcludere din lumea muzicii românești…ceva unicat. Aveam să aflu asta din excepționalul film despre Rodion, ”Imagini din vis”.

Apoi bucureștenii de la Future Nuggets au interpretat melodii compuse de Rodion, i-au făcut legătura cu britanicii și de aici a explodat, în 2013, cariera internațională și succeul aferent al muzicianului clujean. O casă de discuri londoneză i-a lansat primul album intitulat The Lost Tapes.

Trupa și liderul ei au lansate o jumătate de album în comunism, pe compilația Formații Rock 5 iar după comunism 3 albume: The Lost Tapes, Behind the Courtain și Rozalia, toate pe vinil nu și pe CD dar și soundtrack-ul Misiunea Spațială Delta. Acestea pot fi găsite la magazinul de viniluri Dusty Sound de pe Bvd Eroilor.

Rodion a concertat din 2014 începând des, în România și întreaga Europă. Ce răzbunare plăcută a sorții! Ce destin!

Vinilul ”Rozalia”

 

După noiembrie 2019, am ținut strâns legătura. Am vorbit la telefon, l-am vizitat. Ultima oară am dus la el o ziaristă de la Adevărul de weekend, cel mai bun ziar românesc actual. Am petrecut ore de neuitat acasă la Rodion, efectiv nu ne venea să mai plecăm. A răscolit pentru noi tot ce s-a scris…și s-a scris mult. Foarte mult.

August 2020. Rodion, acasă la el prezintă un afiș cu un show al lui. Foto arhivă Tiberiu Fărcaș/Clujul Cultural

Rodion era bolnav, mergea des la spital dar nu se plângea niciodată. Ducea boala cu demnitate. Era obsedat de muzică, foarte pasionat și se transforma efectiv când începea să cânte și să compună. Avea o privire când punea mâna pe clapă…nici nu o pot descrie.

Rodion avea mereu niște bețișoare aromate pe care le pusese peste tot în apartamentul de la parter unde trăia. Acolo îl vizita des familia fiicei sale cu cei doi nepoți. Rodion era bunic. Apoi mergea des și lucra la casa din Așchileul Mare, pe care o tot repara de ceva ani…

Rodion căsătorit. Foto arhivă familia Roșca

Era cald afară, era august 2020. Pandemia ne mai lăsase, eram cu mult înainte de valul 2. Discuția în apartamentul lu Rodion se aprinsese foarte tare iar articolul rezultat a fost la fel: 4 pagini în cel mai mare cotidian românesc tipărit dar și pe siteul acestuia. 

Am fost doar un intermediar, care, vă vine să credeți, mai mult am… tăcut. Magia lui Rodion ne-a învăluit pe mine și ziarista de la acel cotidian național. Era un vrăjitor al sunetelor. Rămâne unul. Pentru că muzica sa și moștenirea muzicală vor rămâne ca exemplu de creativitate indiferent de regimul politic în care a trăit.

Este singurul muzician clujean care a fost portretizat de un cotidian de talia lui The Guardian!

Am filmat la Rodion, un mic exemplu de cum era el când cânta la clape. Un virtuoz și un geniu muzical, o muzică exact ca și el, cu etape diverse, specială.

A fost un om special.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.