5 februarie 2016

FOTO / Succes mare al expoziţiilor noii Federații a Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule (FGAFP)

By In Special, Vizual

Succes mare al expoziţiilor noii Federații a Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule (FGAFP), inaugurate ieri la Fabrica de Pensule (str. H. Barbusse 6).

Evenimentul 6 spații, 6 expoziții, 7 artiști a umplut, joi seara, galeriile unde au avut locexpoziţiile. Circa 200 de persoane, artişti români şi străini, galerişti, studenţi români şi străini de la UAD, cadre didactice, artişti vizuali, curatori români şi străini, pictori renumiţi, cum e Nicolae Maniu, cel mai vândut pictor român, amatori de arte plastice, jurnalişti, au participat la unul din cele mai puternice evenimente din ultima perioadă la Fabrica de Pensule.

Expoziţiile sunt deschise publicului şi astăzi. Intrarea e liberă.

intact BUN

Cinci artiști din România au expus concomitent cu artiștii  Matthias Weischer și Robert Bosisio.

‘’Mă bucur că am reușit să îl aducem la Cluj – și, de altfel, pentru prima dată în România – pe Matthias Weischer, unul din marii pictori ai Europei. Weischer este un reprezentant de vârf al Școlii de la Leipzig, care a servit atâția ani ca model pentru Școala de la Cluj. Este un pictor venerat de artiștii tineri ai Clujului care au acum ocazia de a-l întâlni, a-l asculta, a-i admira lucrările la ei acasă’’, a spus ieri Florin Ștefan, președintele FGAFP și director al galeriei Spațiu Intact.

 

Vernisajul artiștilor Matthias Weischer și Robert Bosisio, capul de afiș al evenimentului, a fost principalul punct de atracţie al serii de joi la Fabrica de Pensule şi a avut loc la galeria Spațiu Intact. ‘

EXPO BUN 1

Considerat ca fiind unul din cei mai importanți pictori ai generației sale, Matthias Weischer a intrat în atenția internațională la începutul anilor 2000, ca membru al Școlii de la Leipzig – creditată pentru contribuția majoră la renașterea picturii figurative„, arată criticul de artă britanic Jane Neal. Născut în 1973, Weischer trăiește și pictează la Leipzig, iar lucrările sale au putut sau pot fi văzute în galerii și muzee precum Muzeul Municipal din Haga (Olanda), Centrul de Artă Contemporană din Malaga (Spania), Muzeul de Artă din Ponce (Puerto Rico), Centrul Pompidou din Paris (Franța), Centrul de Artă Contemporană Luigi Pecci din Prato (Italia) sau Galeriile Rudolfinum din Praga (Cehia).

Artistul Robert Bosisio pictează în atelierele sale din Trodena (Italia) și Berlin ‘’condiția noastră umană ca visători”, după cum spunea cunoscutul regizor Wim Wenders, unul din admiratorii declarați ai lui Bosisio. La Cluj, Robert Bosisio a mai expus în 2010 la  Muzeul de Artă, expoziția sa de atunci desfășurându-se concomitent cu expoziția foto a Donatei Wenders, soția lui Wim Wenders.

În afara acestui vernisaj din Spațiul Intact, în cadrul evenimentului de joi au avut loc vernisaje în galeriile Sabot, Bazis, :BARIL, Nano și în atelierul artistei Irina Dumitrașcu Mărginean.

EXPO BUN 4

Astfel, Galeria Sabot a găzduit ’’Naked and drawing with a compass’’, a treia expoziție personală a artistului Radu Comșa, (născut la Sibiu în 1975, trăiește și lucrează la Cluj-Napoca), unul dintre cei mai apreciați pictori români ai generației sale. Expoziția continuă un proiect început anul trecut în Indonezia, în care artistul explorează limitele picturii prin interpretarea unor tehnici străvechi de colorare a pânzei (batik) și rediscută rolul pe care culoarea și compoziția îl au în pictura abstractă contemporană.

În Spațiul de artă contemporană Bazis artista Enikő Kovács a expus instalația site-specific ‘’Ascent’’.  Realizarea acestei expoziții este, în fapt, materializarea premiului pe care Galeria Bazis l-a acordat anul trecut tinerei artiste în cadrul Expo Maraton, un eveniment organizat de Universitatea de Artă și Design (UAD) Cluj.

La galeria :BARIL a fost expusă expoziția ‘’I Am What I Am’’ a grupului Radio Tern, un înființat în 2012, care are în componența sa variabilă scriitori  și artiști vizuali. Proiect colateral între alte proiecte colaterale ale celor implicaţi, Radio Tern utilizează o retorică timidă, dar profundă şi o estetică a sportivităţii. Grupul se află la a doua expoziție în galeria :BARIL, după cea din 2012.

Galeria Nano a prezentat expoziția ’’Primal Dream’’, un proiect prin care artistul Gabriel Marian îşi propune să înconjoare privitorul la modul cel mai concret, să îl scoată (fizic) din preocupările cotidiene şi să-l atragă într-o experienţă imersivă.

Instalația “Intro”, care pote fi admirată în atelierul artistei Irina Dumitrașcu Măgurean, vorbește despre sexualitate, încercând să răspundă la întrebările ‘’Are sexualitatea limite?’’ și ‘’Cât de departe sunt dispuși partenerii să meargă în jocurile erotice, chiar și cu riscul de a sfârși la urgențe, în spital?’’

EXPO BUN 3

Reamintim că Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule (FGAFP) a fost înființată în ianuarie 2016 și are în componența sa atât galerii care au pus, în 2009, bazele spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca, cât și asociații care s-au alăturat pe parcurs acestui spațiu de creație. Membri fondatori ai Federației sunt Fundația Culturală Intact, Asociația Bazis, Asociația Baril, Asociația Sabot și Asociația Artiștilor din Fabrica de Pensule. Scopul FGAFP este de a asigura o mai bună reprezentare locală, națională și internațională a proiectelor generate de comunitatea artiștilor plastici din Fabrica de Pensule.

 

Maniu F BUN

Pictorul Nicolae Maniu, ieri, la Expoziţia din Spaţiul Intact

Organizația își dorește continuarea programului cultural al Fabricii de Pensule și speră să ofere artiștilor și asociațiilor clujene de artă contextul potrivit pentru dezvoltarea unor proiecte mai ample, cu adevărat reprezentative pentru sectorul artelor vizuale. De asemenea, FGAFP își propune să devină un partener-cheie în proiectele strategice ale orașului.

 

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.