5 aprilie 2018

FOTO / “Stai Launloc!”, o expoziție care te scoate din zona de confort

By In Vizual

Spațiul artistic Launloc, situat pe strada Emil Racoviță, nr. 55,  a vernisat miercuri, 4 aprilie,  între orele 18:00-21:30,  expoziția “Stai Launloc!” a artistului Mihai Barabancea.

Expoziția se poate vedea și astăzi, între orele 18:00 și 21:30.

Spațiul artistic Launloc, situat pe strada Emil Racoviță, nr.55

Greu de digerat dar și mai greu de uitat, prima expoziție a lui Mihai Barabancea la Cluj.

O expoziție foto-video ce te trimite direct în pătura subculturală a Bucureștiului. Este genul de expoziție care iți place foarte mult sau deloc.

Expoziția cuprinde printuri de mari dimensiuni cu imagini extrase din cele două cărți publicate de artist: „Rescrierea Secvenței” și „Sărutul”. Povești din spatele scenei vor fi dezvăluite într-o instalație audio-video, sub forma unui triptic.

Pentru gurmanzi si nu numai galeria propune o masa plină cu o colecție de cărți poștale-ediție limitată, semnate și numerotate de către artist.

“Mihai Barabancea este un artist din București, care colecționează momente kodak și încapsulează realități… un surfer pe un val de praf în ochi care abia s-a întors din viitor pentru a face sex cu mintea ta”, este descrierea oferită de către organizatori.

Interesul lui Barabancea  pentru artă a crescut odată cu implicarea in șcena locală de graffti & street art la sfârșitul anilor ’90. Ulterior s-a înscris la Universitatea Națională de Arte, Departamentul de Fotografie și Video, unde s-a perfectionat.

Activitatea sa actuală cuprinde fotografie, instalație, performance și hiper-reality hacking, toate acestea având ca obiect recurent mediul urban românesc, cu glitch-urile culturale specifice.

Mihai Barabancea, 35 de ani,  ieri, la vernisaj Foto Clujulcultural.ro

“Fotografiile mele sunt despre sentimente, despre identitatea românească. Sunt lucruri din România pe care media nu le publică pentru că sunt greu de explicat. Sunt fotografii care te scot din zona de confort. Toate fotografiile mele, unele sunt o combinație de jurnal personal, art street, inspirație proprie. Caut energie prin ele pentru că fiecare imagine are o poveste. Sunt fotografii care transmit emoții puternice iar unii resping aceste emoții pentru că unele sunt negative. Fotografiile ilustrează situații incomode care îți strică confortul, te pun să gândești”, a declarat ieri la vernisaj pentru clujulcultural.ro Mihai Barabancea.

Acesta face eforturi  mari pentru a putea să-și ducă la bun sfârșit demersul artistic. 

“Merg prin țară, stau pe la prieteni, îmi finanțez cum pot actul artistic. Pentru expoziția de la Cluj nu am avut o susținere din partea vreunei companii sau bănci. Dar iată că public a venit și există interes pentru expoziție, ceea ce mă bucură mult”, a spus acesta.

Acesta și-a mai lansat o carte la Cluj în 2015.

Mihai este initiatorul mai multor alte proiecte axate pe fotografie și autorul a două photobook-uri premiate. Titlul cărţii „Rescrierea Secvenţei” – sau Biblia celor respinşi – exprimă practic universul subiecţilor care, captivi în hiperrealitate, îşi reinterpretează propriile vieţi, se depăşesc, îşi asumă fiecare rol şi şablon preexistent şi performează Super Saiyan dincolo de acestea. Privitorul este imersat în ochiul ciclonului, amestecându-se printre personaje ca o holograma și este supus limitelor sale de confort și captiv propriilor
preconcepții.

 

În cea de a doua carte „Sărutul” sunt puse în discuție limitele artelor vizuale. Acesta reprezintă un experiment deoarece este un album foto accesibilizat și nevăzătorilor prin intermediul unor embosări tactile și a descrierilor în Braille.

Cartea în limbaj Braille

Când utilizezi funcțiile cognitive ale creierului ca memoria, imaginația și emoția nu ai nevoie de ochi. Nu o sa mai fie diferențe între noi în grădina această secretă.

Îmbrățișând clișeele preexistente, dar împingând în mod constant limitele prin interogarea status-quo-ului, Mihai Barabancea este un ticălos și un erou în același timp. El este în interiorul bestiei cosmice „Cthulhu”, pe care o despica
pe burta cu flash-uri de la aparat. În timpul călătoriei sale flaneuriste, Mihai Barabancea este recunoscător că a experimentat o mulțime de aventuri teribile și a sedus post-oameni exuberanți.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.