Construcția de dimensiuni monumentale, viitor hotel, de pe strada Avram Iancu are o poveste lungă în spate. După ce doi intelectuali clujeni, un istoric și un filosof au postat poze cu viitorul hotel și au luat atitudine la adresa acestui ”avion” construit în răspăr cu celelale construcții situate aproape de una din cele mai circulate artere ale orașului, mesaje preluate și de Clujul Cultural, siteul a ”săpat” să vadă cine deține, cine a proiectat „avionul ” și cine îl construiește.

Articolul despre aceste aspecte poate fi citit AICI

Foto Clujul Cultural

 

Dar Povestea din spatele „avionului” e mai lungă decât anul 2015, de când datează prima autorizație de construire primita de investitorul Dumitru Ghișe, acum acesta fiind la închisoare.

Povestea începe în 2010 și a fost relatata de fostul cotidian local gratuit Adevărul de Seară (ADS), închis de mult timp. Articolele ADS au fost însă salvate în arhiva cotidianului-mamă Adevărul. Printre acestea un documentat articol despre povestea viitorului hotel.

Redăm parțial:

”Intenţia omului de afaceri sibian Dumitru Ghişe de a construi un hotel cu şapte etaje pe suprafaţa unei grădini de pe strada Avram Iancu a aruncat în aer liniştea locatarilor din imobilul învecinat, situat pe strada Kogălniceanu nr. 8. Cei 18 proprietari sunt indignaţi de faptul că hotelul ar urma să se ridice la doar trei metri de geamurile lor şi într-o zonă de rezervaţie arhitecturală. De altfel, ei au depus încă din 18 iunie 2009, un memoriu la Consiliul Local Cluj-Napoca în care au solicitat ca terenul în cauză, situat pe strada Avram Iancu nr. 21-23, să fie declarat zonă neconstruibilă. „Nici până astăzi nu am primit un răspuns la memoriul nostru. Singurul lucru care ni s-a spus când am cerut răspuns a fost că cererea este în studiu “, arată arheologul Mihai Wittenberger, unul dintre locatari.   Acesta mai spune că investitorul a trimis anul trecut notificări printr-o casă de avocatură prin care cere avizul locatarilor pentru a putea construi hotelul, dar aceştia au refuzat să-şi dea acceptul. „Am fost şi în audienţă la primarul Apostu, care ne-a spus să stăm liniştiţi că se va ţinea seama de obiecţiile pertinente”, explică arheologul.   

A urmat din 2010 un proces pierdut de locatari.

Foto Clujul Cultural

Imobilul donat de contesa Bethlen-Nemeş

Imobilul de pe Kogălniceanu nr. 8, cu tot cu grădină, a aparţinut familiei conţilor maghiari Bethlen, iar în timpul naţionalizării, urmaşa acestora, contesa Sarolta Bethlen-Nemeş, a decis să doneze casa şi grădina Academiei Române, cu două condiţii: imobilul şi terenul să fie folosite de Academie şi de cercetătorii acesteia, iar ea să poată locui în casă până la moarte, care a survenit în 1991.   Locatarii nu înţeleg cum grădina casei lor a ajuns, acum câţiva ani, să fie proprietatea unei anume Dana Margareta Moraru Pop, care trăieşte în… Geneva, Elveţia, şi care a vândut-o mai apoi lui Dumitru Ghişe.  

Asta reprezintă o necunoscută. Nu am reuşit până acum să aflu cum s-a operat întabularea pe numele doamnei Pop. Modalitatea în care s-au făcut înscrierile în CF sunt, din punctul meu de vedere, foarte ciudate”, spune Radu Herţeg, avocatul angajat de Mihai Wittenberger să rezolve situaţia. 

Citiți toată povestea în Adevărul

Cum s-a pierdut procesul pentru anularea autorizației de construire a hotelului citiți AICI

Boc tace

Întrebat astăzi de presă pe tema acestui hotel controversat, ajuns subiect de meme-uri pe facebook, primarul Emil Boc nu a oferit încă o poziție. Construcția are o autorizație de construcție din 2015 modificată cu una din 2019, legal emisă de Primărie. Până la proba contrarie.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.