În cadrul seriei de manifestări dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, marţi, 8 ianuarie 2019, de la ora 11.00, s-a desfășurat Ceremonia de dezvelire a statuii lui Iuliu Maniu din Piața Ștefan cel Mare, organizată de Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi cu Universitatea Babeş-Bolyai. Reprezentând un omagiu adus marelui om de stat transilvănean, inaugurarea monumentului coincide cu împlinirea a 146 ani de la naşterea acestuia.

Statuia lui Iuliu Maniu. Foto Mihai Medan

Personalitate marcantă a istoriei naționale, Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873– 5 februarie 1953) a contribuit prin acțiunile sale la emanciparea românilor ardeleni și a jucat un rol esențial în înfăptuirea Marii Uniri, fiind unul dintre cei mai importanți politicieni români dintre cele două Războaie Mondiale. Statuia a fost realizată de sculptorul Ioan Marchiș, la inițiativa şi cu suportul Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, și este amplasată lângă zidul vechii cetăți a Clujului, în spatele Bastionului Croitorilor.

Inaugurare: Emil Burzo, presedinte filiala Cluj a Academiei si Emil Boc, primar Cluj-Napoca (cu bentita tricolor)

Ceremonia de dezvelire a monumentului s-a desfăşurat în prezenţa unor personalităţi: Acad. Emil Burzo, Președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Președintele Emil Constantinescu, ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla, Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române şi Dr. Ioan Boilă.


Președintele Emil Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.