8 ianuarie 2019

FOTO S-a dezvelit statuia lui Iuliu Maniu

By In Actualitate, Clio

În cadrul seriei de manifestări dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri, marţi, 8 ianuarie 2019, de la ora 11.00, s-a desfășurat Ceremonia de dezvelire a statuii lui Iuliu Maniu din Piața Ștefan cel Mare, organizată de Filiala Cluj-Napoca a Academiei Române în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi cu Universitatea Babeş-Bolyai. Reprezentând un omagiu adus marelui om de stat transilvănean, inaugurarea monumentului coincide cu împlinirea a 146 ani de la naşterea acestuia.

Statuia lui Iuliu Maniu. Foto Mihai Medan

Personalitate marcantă a istoriei naționale, Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873– 5 februarie 1953) a contribuit prin acțiunile sale la emanciparea românilor ardeleni și a jucat un rol esențial în înfăptuirea Marii Uniri, fiind unul dintre cei mai importanți politicieni români dintre cele două Războaie Mondiale. Statuia a fost realizată de sculptorul Ioan Marchiș, la inițiativa şi cu suportul Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, și este amplasată lângă zidul vechii cetăți a Clujului, în spatele Bastionului Croitorilor.

Inaugurare: Emil Burzo, presedinte filiala Cluj a Academiei si Emil Boc, primar Cluj-Napoca (cu bentita tricolor)

Ceremonia de dezvelire a monumentului s-a desfăşurat în prezenţa unor personalităţi: Acad. Emil Burzo, Președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca, Președintele Emil Constantinescu, ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla, Acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române şi Dr. Ioan Boilă.


Președintele Emil Constantinescu

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.