Una din clădirile impunătoare este cea de pe strada Traian 27. O clădire mare, rece, care este sediul Serviciului Român de Informații (SRI). Este fosta clădire a temutei Securități a Statului de dinainte de 1990.
 
Tocmai pentru că e așa de ”distantă” cunoaștem puține despre ea. Iată că pasionații de istoria Clujului de pe grupurile de facebook nu s-au sfiit să ”se ia” și de această clădire și au apărut informațiile. 
 
„În 1941 pe strada Árpád numărul 27 (astăzi Traian) se afla o clădire neterminată a unei școli secundare. Departamentul de construcții al Ministerului Apărării din Ungaria a fost responsabil pentru finalizarea clădirii pe jumătate terminată, care dorea să evoce atmosfera Renașterii târzii. Proiectarea clădirii cu trei etaje a fost re-văzută în martie 1941 de inginerul locotenent-major János Ormay. Intrarea sa principală era păzită de două statui (acestea nu mai există astăzi). Fațada pictată, picturile pe scări și vitraliile au fost lucrările lui Jenő Haranghy.
 
Birourile erau formate din mobilă grea sculptate din stejar, decorate cu mici sculpturi din lemn ale sculptorului ardelean István Csorvássy.
În vara anului 1944, ca urmare a luptelor aeriene de deasupra orașului, ferestrele și ușile au fost sfărâmate de presiunea aerului, din fericire structura de perete nu a avut de suferit. Ce a mai rămas în clădire a fost în scurt timp împrăștiat. Timp de patru ani a fost neutilizată, când au început renovările unui viitor institut de formare profesională. Câțiva ani mai târziu, școala a fost mutată și clădirea a devenit sediul Securității, până în 1989. Astăzi este sediul Inspectoratului de Poliție Județene Cluj şi SRI.”, a scris un internaut.
 
La Revoluția anticomunistă din 22 decembrie 1989 de la Cluj-Napoca clădirea a fost luată cu asalt de protestatari, fiind ocupată de aceștia.
Clădirea fostei Securități la Revoluția din 1989. Foto Gheorghe Săsăran
 
Reacții ale internauților: 
 
”Am fost acolo ca suspect prin 1987 pentru că am fost găsit cu valută și nu am putut justifica legal proveniența. După un scurt tratament la palme și tălpi dealtfel ineficace, am făcut primul și ultimul test poligraf dupa care am fost eliberat. O clădire rece și sinistră, atât la interior cât și la exterior”
 
În 1941
”Foarte interesant. O clădire foarte frumoasa, dar care trezește, involuntar, fiori de groaza.”
 

3 COMENTARII

  1. SI EU AM INTRAT PEA COLO ,,,PT AUDIENTA LAO CERERE PT EMIGRARE ,DE3 ORI SI CUMPLECAMDE LAAUDIENTAII SBURAM TOATE ACTELE DEPE MASA GENERALULUI SI PLECAM FARA NICIO PROBLEMA PT GESTUL MEU ,,LINGA USA DELA INTRARE ESTE OCAMERA IN CARE IERAU ADUSI SI INVITATI ,,MAI CORECT ACEICARE FLUIERAU LATREN ,,ADICA CEI CEIERAU CU BANCURILE DESPRE CEAUSESCU SIDESPRE COMUNISM IERAU OBLIGATI SA STEA2 ,,3 ORE PINASE GATA PROGRAMUL TV CU CEAUSESCU SI PLECAU ACASA SI REVENEAU ADOUA ZI IARA ASTANAM STIUT ATUNCI TIRZIU AM AFLAT DELAUN COLEG MAGHIAR DESERVICIU,,,IN2013 ,,SAU 14 ,,,,INTRODISCUTIE COLEGIALA ,,VIZITA LA GENERALUL PTAPROBAREA CEREREI DE EMIGRARE O FOSTINANI 80 SAU 82 ,,DAR NU MISA APROBAT NUMAIIN83INAINTE DE VIZITA LUI CEAUSESCU INCLUJ ,,SA NUI DAU SCRISOARE PT A DEMASCA ABUZURILE SECURITATI ,,,,,,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.