FOTO / Noutățile ediției a 6-a Jazz in the Park . Cinci recomandări de la organizatori

Cooltura

Astăzi ia startul a șasea ediție a festivalului Jazz in the Park. 

Prima zi e dedicată galei de deschidere. Ediția din acest an începe cu un concert extraordinar la Opera Maghiară de la ora 20.00, care este SOLD OUT: arhitectul și unul dintre fondatorii proiectului Buena Vista Social Club, Juan de Marcos, deschide festivalul împreună cu grupul lui, Afro Cuban All Stars.

Festivalul se va desfășura la Opera Maghiară (în 21 iunie), în curtea Muzeului de Artă (din 22 iunie și până în 27 iunie inclusiv), pe malul Someșului (22-24 iunie), în stradă – pe bulevardul Eroilor și în fața Casei Matei Corvin (luni, 25 iunie), la Pata Rât (marți, 26 iunie), în Parcul Central (de joi 28 iunie și până duminică, 1 iulie).

 

Iată noutățile anunțate astăzi de conducerea festivalului într-o conferință de presă:

– cresc zilele de distracție în parc de la 3 la 4.

– șapte concerte pe bilete: gala de premiere și cele 6 concerte de la Muzeul de Artă.

– organizatorii Jazz in the Park vor să dezvolte partea comunitară a festivalului pe de o parte și pe de alta să promoveze artiști noi, diferiți, nișați,  muzici noi în concerte pe bilete.

-Alin Vaida, director festival: se va simți un aer de hip hop în festival, aici eu sunt vinovatul, sunt în perioada aceea.

Dragoș Bâscă, booking manager: încercăm să construim un line-up eclectic. Pariul nostru e să fim îndrăzneți, să aducem muzică variată, să vadă publicul ce se întâmplă acum în jazz nu ce a fost în trecut.

– Jazz in the Park face parte din acest an din European Jazz Network.

-Fondul Jazz in the Park își propune să strângă 30.000 de euro din bilete neobligatorii. Vor fi finanțate trei proiecte artistice cu granturi de câte 5000 euro iar condiția principală e ca acestea să se întâmple și în Cluj. Bilete neobligatorii costă 10, 30 și 100 lei iar cei care cumpără primesc în schimb brățări în diferite culori.

– Jazz in the Park va înființa un parc de joacă pentru copii la Pata Rât, după ce a primit un teren de la Bratner and Veres SRL. Alin Vaida: așa îi putem ajuta pe copiii de acolo, vrem nu  vrem acolo locuiește o comunitate vitregită.

 

Juan de Carlos (cu bască) și organizatorii astăzi la conferința de presă

Cinci recomandări ale organizatorilor:

1.Gala de deschidere

2. concertul Alfa Mist

3. concert Nik Bartsch’s Ronin

4. concert Kroke

5. concert Galowstreet. Alin Vaida: va fi un show mare în Parc.

Program

Ediția din acest an începe cu un concert extraordinar la Opera Maghiară de la lora 20.00, care este SOLD OUT: arhitectul și unul dintre fondatorii proiectului Buena Vista Social Club, Juan de Marcos, deschide festivalul împreună cu grupul lui, Afro Cuban All Stars. Artistul cubanez este artizanul și liderul acestui colectiv de muzicieni care a redat Cubei mândria și bucuria de a-și cânta pe toate continentele povești peste care părea că s-a așternut uitarea. Născut în Havana în 1954, Juan de Marcos a studiat chitara clasică la Conservatorul Ignacio Cervantes cu maeștrii Leopoldina Nuñez și  Vicente „Gutun” Gonzalez, ca mai târziu să urmeze cursuri de dirijor și armonie contemporană la Goldsmith College, în Londra.

Muzicianul Juan de Marcos, astăzi, la conferința de presă

Deși un împătimit al rock-ului britanic și american în tinerețe, Juan de Marcos și-a redescoperit rădăcinile cubaneze și a readus pe scenă un gen muzical popular în anii ’20, son-ul.

Cu Afro-Cuban All Stars, Juan de Marcos aduce în prim-plan un ansamblu de 14 muzicieni din generații diferite, artiști care demonstrează că recuperarea trecutului nu s-a făcut fără a produce o legătură solidă între jazz, muzica contemporană și cea traditională, o necesară armonizare care uimește și bucură la fiecare show un public de toate vârstele. În 21 iunie, la Opera Maghiară din Cluj, Juan de Marcos Afro-Cuban All Stars concertează în premieră națională în această formulă.

 

 

Programul primului weekend Jazz in the Park

După deschiderea oficială de la Opera Maghiară, Jazz in the Park se mută de vineri în două locuri: pe malul Someșului și în curtea Muzeului de Artă.

1. Curtea Muzeului de Artă

de vineri 22 iunie și până miercuri inclusiv, 27 iunie.

Vineri 22 iunie concertează la Muzeul de Artă Alfa Mist, rising star-ul jazz-ului londonez. SâmbătăSona Jobarteh, prima femeie care cântă la Kora, duminică – talentatul muzician camerunez premiat cu Grammy Richard Bona, luni e timpul pentru MUSEcology – byron, Lucia și Silent Strike vor fi, fiecare pe rând, acompaniați de Muse Quartet și vom descoperi astfel cum sună muzica rock, pop și electro în combinație cu cea clasică. Marți e timpul pentru Soweto Kinch, iar miercuri pianistul elvețian Nik Bartsch’s Ronin pune artele marțiale – aikido – pe ritmuri muzicale. La concertele de la Muzeu accesul e pe bază de bilet sau abonament.

2. Malul Someșului

Concursul Internațional Jazz in the Park are loc pe RiverStage – malul Someșului, de vineri 22 iunie și până duminică, 24 iunie. Concertele au loc între orele 18:30-23:00, iar intrarea e liberă. 15 trupe aflate în concurs cântă în fața juriului și a publicului în încercarea de a câștiga Trofeul Jazz in the Park. În plus, în fiecare seară avem un invitat special care va concerta tot pe mal.

Accesul pe malul Someșului e liber, dar poți, dacă vrei, să cumperi un bilet neobligatoriu, cu 10, 30 sau 100 de lei și susții astfel Fondul Jazz in the Park. Dacă alegi să faci asta, banii merg spre finanțarea de proiecte artistice și creative. Primești în schimb una dintre cele 3 tipuri de brățări Jazz in the Park 2018.

Arta în stradă luni, pe Eroilor și la Casa Matei (luni, 25 iunie)

După un weekend plin de concerte pe malul Someșului și la muzeu, luni arta iese în stradă și au loc concerte pe bulevardul Eroilor și în fața Casei Matei Corvin de pe strada Sextil Pușcariu. Concertele încep în stradă la ora 17:30 și durează până la 22:00. Printre artiștii pe care-i putem asculta se numără Adam Ben Ezra, Dan Byron, JazzyBIT, Heion, Indjstione, Sidewalk Troubadours. Seara de luni cuprinde și concertul MUSEcology, de la Muzeul de Artă, cu byron, Lucia, Silent Strike, fiecare dintre trupe acompaniate de Muse Quartet.

 

Pata Rât (marți, 26 iunie)

 

A șasea zi de festival e dedicată concertelor de la Pata Rât – cu magicianul țambalului, Mihai Mihalache Band, JazzyBIT și Taraful lui Siminic – dar și concertului de la Muzeu cu Soweto Kinch.

 

Pentru persoanele care vor să ajungă din Cluj în Pata Rât organizatorii pun la dispoziție, în colaborare cu Compania de Transport Public, autobuze care vor circula din 20 în 20 de minute, începând cu ora 17:40, cu plecare din stația CTP de la Cinema Florin Piersic. La întoarcere autobuzele vor circula până după ora 23 și vor opri în stația Mareșal Constantin Prezan, înainte de sensul giratoriu din Mărăști.

 

Parcul Central (de joi, 28 iunie și până duminică 1 iulie)

 

De joi 28 iunie și până duminică 1 iulie Parcul Central va fi animat de 4 scene pe care vor cânta artiști precum Nouvelle Vague, The Herbaliser, Bill Laurance, Forq, Fanfare Ciocârlia, Gallowstreet, Mop Mop, Karpov not Kasparov și mulți alții. La miez de noapte va fi activă scena România 100 care face o trecere în revistă a ultimilor 100 de ani de muzică românească.

 

Colin’s Gastro Pub (22-24 iunie, 28 iunie-1 iulie)

 

După concertele de pe malul Someșului și din parc, distracția se mută la Colin’s la jam sessions cu artiști și public.

 

Pentru concertele de la Muzeul de Artă sunt puse în vânzare bilete, iar concertele din Parcul Central, de pe Malul Someșului, din stradă și de la Pata Rât sunt cu acces liber și posibilitatea de a cumpăra bilete neobligatorii de susținere a Fondului Jazz in the Park.

Întregul program pe zile și pe ore al festivalului e disponibil aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *