Gheorgheni este un cartier construit în anii 1960 în estul municipiului Cluj, după un plan urbanistic ce a inclus numeroase spații verzi, parcuri și zone de agrement, scrie enciclopedia Wikipedia.
 
 
Proiectantul șef al cartierului a fost arhitectul Augustin Presecan. Cartierul beneficiază de numeroase spații comerciale (Hermes, Mercur, Diana). Denumirea cartierului provine de la localitatea limitrofă, Gheorghieni (Ghiurfalău), spre care face legătura.
Cartierul Gheorgheni se întinde intre străzile Calea Turzii, Piața Baba Novac, Str. General Traian Mosoiu, Str. Năsăud, Str. Coastei și Str. Alexandru Vaida Voievod. În general predomină blocurile, de la 4 până la 12 etaje, dar cartierul este renumit și ca fiind o zonă bună de case.
În sudul cartierului Gheorgheni se află fosta livadă Palocsay, redenumită Stațiunea de Cercetări Horticole a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Aceasta se întinde de la limita sudică a cartierului până la strada Borhanci.
Lacul din Gheorgheni are o vechime de aproape 600 de ani și era numit „Lacul fară fund”. Prima atestare a lacului datează din 1370, într-un act al regelui Ungariei, Ludovic de Anjou, act care se păstrează și astăzi în arhivele orașului. În perioada medievala, lacul a fost transformat în pescărie, de unde locuitorii se aprovizionau cu pește, fiind o sursă importanta de hrană.
 
 
In anii ’70 a inceput procesul de transformare a lacului din Gheorgheni intr-o zona de agrement. Pentru sapaturi s-a adus o draga, care a ajuns in Cluj in doua saptamani, din cauza greutatii si dimensiunilor. Draga semana cu un vapor si de aici s-au nascut legendele „vaporului din Delta” pe lacul din Gheorgheni.
 
Dupa finalizarea constructiilor de amenajare, lacul din Gheorgheni a devenit o adevarata atractie de petrecere a timpului liber, unde locuitorii puteau sa se plimbe cu barca sau sa faca plimbari pe malul lacului. In partea dinspre Iulius Mall lacul a fost reamenajat, fiind dotat cu spatiu verde pentru joaca, banci sau pista de biciclete.
 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.