18 august 2015

FOTO Incursiune nocturnă în fostul Conti. Cea mai frumoasă ruină din Cluj

By In Clio, Special

Zilele Culturale Maghiare  redeschid, anual, timp de 7 zile, fostul hotel New York, cum se numea în perioada interbelică adică ….fostul hotel Continental, cum era intitulat în comunism şi, apoi, în tranziţie postdecembristă. Este de departe cea mai frumoasă ruină din Cluj, dar una care, sunt sigur, va deveni curând o… ruină periculoasă. Deja cad de pe ea în stradă diverse bucăţi de perete, tencuială, care se desprind din cauza uzurii.

Da, e un loc comun, nimeni nu face nimic. Proprietarul clădirii are acum alte probleme decât să modernizeze, deşi ar fi dorit, şi presa a scris că există chiar un plan concret de refacere, dar omul, patron de firme de construcţii, este  acum judecat sub control judiciar şi nu poate să se ocupe de investiţii. Deşi tot presa generalistă a scris că a dat milioane bune de euro pe clădire cu gândul refacerii ei şi a dezvoltării unui business acolo.

Era o şansă pentru Conti, poate va mai fi, noi nu ştim. Primăria a refuzat să îşi exercite dreptul de preempţiune la cumpărare, aşa că acest frumos Conti zace zace şi se degradează.

Reporterul clujulcultural.ro a făcut ieri seară o scurtă incursiune prin Conti, să vadă cum mai e imobilul care, ultima oară, a fost deschis cu ocazia TIFF 2015.

11919554_407702082774035_1173791664110596298_n

Frumosul tavan din incinta Conti-(c) clujulcultural.ro

Conti ne pare tot mai degradat, tot mai abandonat, cu toate că, acum, 7 zile respiră cultură şi artă. Asociaţia Origo a deschis ieri o expoziţie, Mimesis, a 40 de artişti plastici, la ora 17.00, la etajele 1 şi 2 ale fostului hotel. Tot la Conti au loc dezbateri, prelegeri şi, seara, concerte şi partyuri, aşa cum stă bine unui astfel de loc noaptea.

Farmecul de odinioară există, e foartze frumos şi acum, s-a făcut curat în el, e aerisit,  dar degradarea e tot mai masivă. Cine ştie ce va fi cu Conti?

Vă invităm să vizionaţi o galerie foto realizată azi noapte:

2 Comments
 1. lara 26 august 2015

  Foarte trist ce se intampla cu aceasta cladire.Dupa un model binecunoscut la Bucuresti, care functioneaza perfect, va fi lasata sa se darame.(Toata iarna ferestrele de la etaj, cate mai sunt intregi, au fost lasate deschise… merita sa pozati si asta.)Pentru ca Bene & prietenii, influenti psd-isti din Cluj, sa valoriffice terenul de la km zero cat mai curand.Bine ca se gasesc bani publici pentru toate porcariile, dar pentru salvarea acestei cladiri nu.Cu siguranta Bene poate fi pedepsit pentru neimplicare, exista legi, contexte, circumstante agravante… dar nimeni nu pare preocupat sa salveze cladirea.La Cluj nu exista societate civila responsabila, doar gasti si interese.Frici si meschinarii.De ce nu va implicati, dle Farcas, daca declarati ca va pasa?De ce nu se implica si alti jurnalisti din Cluj?Cine nu le da voie?Stiti la fel de bine ca mine.
  Dincolo de toate vremelniciile, cladirea se prabuseste sub ochii nostri, in fiecare zi.Desigur, scriu in vant.In cele patru vanturi…

  Reply
  • Redactia 26 august 2015

   Iara: rostul presei e sa semnaleze, sa scrie. Eu am scris, colegii mei din presa local au scris. De Conti s-a scris, se scrie si se va scrie enorm. Presa si-a facut datoria.
   Exista un proprietar, chiar daca el e acum cercetat sub control judiciar pana la urma va lua o decizie cu Conti, sunt convins. El stie cel mai bine.

   Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.