16 mai 2015

FOTO DOCUMENT. „Frumoasa lovitură a dlui Crâsnic II”. Cum s-a scris povestea primei partide a „șepcilor roșii”

By In Clio, Special

Așa a început totul. Exact acum 95 de ani. În 16 mai 1920, la Arad. Domnul Crâsnic II – un vlăjgan al cărui tricou alb-negru cu șnur en-coeur mirosea a vopsea proaspătă -, a lovit balonul cu gheata cea nouă, sosită cu o zi înainte de la Praga, împreună cu tot restul echipamentului. Un pocnet plin, rotund, de piele pe piele, și apoi mingea a zburat pe lângă domnul care apăra buturile Gloriei Arad. Era minutul 20 al meciului și „U” deschidea tabela de marcaj a istoriei. Golul lui Crâsnic II a fost primul gol din istoria „șepcilor roșii”! Pentru “U” au mai marcat Târla şi Văţianu, conform volumului “Agora  “U”, vol I, scris de istoricul Gh. I. Bodea.

Clujulcultural.ro a găsit în arhive o cronică a acelui meci din 16 mai 1920 dintre Gloria Arad și „U” Cluj, pe care o publică în continuare, ca o restituire inedită a acelor vremuri. Cronica a fost publicată de ziarul politic România, organ al Partidului Poporului, în numărul din 23 mai 1920.

Cronica Gloria - U BUN 2

Cum cronica respectivă nu prezintă echipele, am apelat la volumul Agora I, al istoricului Gh. I. Bodea, unde puteţi citi  şi alte amănunte despre primul meci al lui “U” Cluj.

Iată echipa: Tripa-Guga, Meţianu-Brutus Raţiu, Ioan Nichin, Petrilă Petica, Arcade Crâsnic I-Sabin Văţianu, Sabin Târla-Nicolae Gruescu-Eugen Crâsnic II.

Cronica BUN REZULTAT

Fiind un oficios politic, cronica din cotidianul România este destul sumară dar prezintă clar primul meci, un amical, din istoria lui “U” Cluj. Era 16 mai 1920. Povestea lui “U” începea cu o victorie.

cRONICA U BUNGloria Arad-U Cluj cronica

1 Comment
  1. […] Foto document. „Frumoasa lovitură a domnului Crâsnic II”. Cronica primei partide jucat… […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!