Kolozsmonostor (Cluj/Mănăștur) reprezintă una dintre cele mai vechi așezări medievale din zona Clujului. Cetatea din pământ a existat probabil încă din secolul al X-lea. Se presupune că ar fi fost primul centru al comitatului Cluj. Prima fortificație din lemn și pământ a fost distrusa în timpul invaziei mongole din 1241, fiind reconstruită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea, explică istoricul Lukács József.

”Abatia a fost fondata, cel mai probabil, de regele Szent László (Sf. Ladislau) in a doua parte a secolului XI. Timp de multe secole a fost cel mai important centru notarial din Transilvania, documentele autentificate aici reprezentand cea mai valoroasa sursa de istorie scrisa
 
Satul Monostor/Mănăștur s-a format in jurul abatiei si a fost integrat in orasul Cluj abia in 1896. Pe harta militara din 1769-1773 apare cu peste 50 case.
 
La vest de abatie, pe drumul spre Floresti, a existat un monument care marca locul presupus al bataliei cu turcii din 1660, in care principele Rákóczi György al Transilvaniei a fost ranit fatal (batalia a avut loc de fapt langa Floresti). Nu se cunoaste exact data ridicarii monumentului, dar la inceputul anilor 1850 a existat deja, in locul unei capele anterioare.
 
A fost distrus dupa 1920.”, precizează internautul care a postat fotografiile si  parte din text, Andras Vajda.
 
 
 
 
 
 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.