În limbajul de zi cu zi mulți dintre noi folosim diverse clișee, sau expresii care sunt adânc înregimentate în limbajul popular, unul neelitist. Una din aceste expresii este cea prin care facem sau primim/dăm ceva gratuit. E vorba de celebra expresie ”am primi-o moca sau am făcut pe moca, am lucrat pe moca”. Adică, cum spuneam, pe… gratis.

Am căutat de multe ori să găsim de unde vine expresia, am discutat cu lingviști clujeni care au spus pentru Clujul Cultural că limba și mințile oamenilor sunt vii. Se inventează cuvinte și expresii. Limba și gândirea umană sunt vii și creative.

Apoi a apărut o fotografie inedită pe un grup de Facebook, Amintiri din Vechiul Cluj, cu o cofetărie-bar de care uitasem și pe care îl frecventasem, ca mii de clujeni de aceeași generație ca mine, înainte sau după vizionarea unui film la vechiul cinematograf ”Republica”, acum ”Florin Piersic”, alții frecventau localul independent de vizionarea vreunei pelicule.

Fotografia e superbă cu ….Moca Bar din Cluj.

Una din cofetăriile-bar care aveau etaj, acolo era barul, iar cofetăria era la parter. A fost unul din cele mai cunoscute localuri clujene de care s-a discutat foarte puțin în ultimii 30 ani, ca și cum lumea a uitat de el de tot. Dar iată că apariția fotografiei a răscolit amintiri adânci și vechi.

”La un moment dat “Moca” era fief-ul bișnițarilor de bilete de cinema care acționau la fostul cinematograf Republica. Si mai “mișunau” pe acolo și alte categorii sociale dubioase!”, a explicat pentru site profesorul de istorie de la Colegiul ”George Barițiu”, Vladimir Bogosavlievici.

Reacții ale internauților:

”Cu 10 lei rezolvai o dupa-masa placuta: 6 lei un film bun pe un ecran panoramic la Republica si cu 4 lei o prajitura pe alese la Moca… Chiar misto daca ma gandesc bine..”

”ce îmi mai plăcea ca si copil, tot la etaj căutam masa liberă”

”Ce fain era acolo, cafenea cofetărie și jos și la etaj”
 
”mirosea a cafea prăjită”…”Da cafea stropită cu coniac, mama ce bună”
 
”Mai era o cafenea mai sus de mocca pe partea cealaltă la AROMA ce cafea era și acolo erau și țigările aroma”
 
”Da, mirosea a cafea proaspăt macinată …oare pe unde or fi ajuns măcinatoarele de cafea…?”
 
”ce imi placea sucul care curgea in acvariu”
 
”Ce frumos era…! Mergeam sus pe scara …”
 
 

3 COMENTARII

  1. Avea etaj e mult spus. Are o platforma interioara pe care se urca prin intermediul unei scari in spirala. Se poate vedea si azi.

    Asta cu “de-a moca” venind de la cofetaria Moca mi se pare trasa de par.
    Ortografia limbii romane nu poseda metode de a marca vocalele, dar in cofetaria Moca o-ul este scurt si in a primi moca el este lung. Aceste efecte lingvistice de “vine de la” se formeaza din vorbire, nu din scris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.