29 martie 2018

FOTO / Cum scria Agârbiceanu. Manuscrise inedite expuse la Cluj

By In Carte

Foi galbene, cu un scris mărunt, cu corecturi, ștersături, reveniri. Foi îngălbenite de timp, scrise cu cerneală. Sunt mansuscrisele inedite ale unui mare scriitor, Ion Agârbiceanu, expuse, pentru prima dată, la Cluj, la  sediul redacției Făclia de Cluj.

Expoziția este intitulată simplu “Ion Agârbiceanu-manuscrise inedite” și este organizată de ziar în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).

Manuscrisele expuse aparțin unui colecționar clujean, Alin Samochiș, care le-a obținut gratuit de la rudele lui Agârbiceanu și care a decis să le expună public.

Colecționarul Alin Samochiș și manuscrisele lui Agârbiceanu

De inedita expoziție s-a ocupat, alături de colecționar, profesorul universitar Ilie Rad, care lucrează la restituirea unui manuscris inedit într-o carte, manuscris aparținând editorului Radu Crețu. Ilie Rad a prezentat astăzi expoziția manuscriselor lui Agârbiceanu din colecția Samochiș.

Așa scria Ion Agârbiceanu Foto clujulcultural.ro

“După cum știți, scriitorii nu dar preț pe formă ci pe conținut. Vechii tipografi cam fugeau de manuscrisele trimise la tipar de marele Agârbiceanu pentru că erau greu de tipărit, scrisul destul de greu de cules, de descifrat. Și eu rezist cam la 10 pagini pe zi. Manuscrisele sunt scrise mărunt. Multe s-au pierdut, tipografii nu le returnau”, povestește profesorul Ilie Rad.

Ion Agârbiceanu a murit în 1963, se împlinesc 55 de ani de la moartea acestuia. El a fost preot greco – catolic, ziarist și scriitor. Nu a făcut compromisuri cu regimul comunist, pentru că s-a refugiat în literatura pentru copii și despre natură, a mai spus Rad cu ocazia lansării de astăzi. 

“Agârbiceanu este unul din scriitorii care au avut literatură de sertar, are patru manuscrise inedite de câte 400-500 de pagini. Urmează să fie publicate, ne îngrijim mai mulți cărturari de publicarea acestora, inclusiv cu articolele sale cu conținut religios, vor apărea în câteva volume,  inclusiv în colecția de Opere Complete. Până acum au apărut 18 volume din aceste Opere. E foarte important să restituim aceste contribuții importante ale lui Agârbiceanu”, a spus profesorul Ilie Rad.

Profesorul Ilie Rad cu două volume din “Opere complete Ion Agârbiceanu” Foto clujulcultural.ro

Manuscrisele se pot vedea la redacția Făclia de Cluj, pe strada Clinicilor nr. 33.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.