2 iulie 2018

FOTO / Cum arătau “Golaniada” din 1990 și mitingurile pro FSN

By In Actualitate

Trăim în ultimii ani o epocă a protestelor politice. Clujul a dezvoltat  o societate civilă puternică  care protestează des și îmbrățișează cauze pentru care iese rapid în stradă, cauze sociale dar prepondenent politice. 

Și Clujul a avut “Golaniada” lui, dar  mai palidă ca “Golaniada” de la București, din timpul demonstrației anti FSN din Piața Universității din 1990, cu care s-a solidarizat.

Am căutat fotografii de arhivă cu “Golaniada” din 1990 și am dat peste o comoară în inestimabila Arhivă Minerva care a digitalizat clișeele făcute de fotoreporterii cotidianelor localeAdevărul de Cluj și Szabadszag între 1957-1993.

 Am dat nu doar peste ce se întâmpla în mai-iunie 1990 în Piața Libertății, dar și la mitingurile pro Frontul Salvării Naționale (FSN), mișcarea care a condus România după 1990 pânâ în noiembrie 1996,  condusă de comunistul Ion Iliescu, transformată în partid. Acest partid a câștigat detașat alegerile din 20 mai 1990, din “Duminica Orbului”, alegeri care au dus la înăbușirea “Golaniadei” în mod violent în cadrul Mineriadei di 13-15 iunie din București.

Clujenii care militau pentru decomunizare și anti FSN protestau în Piața Libertății, redenumită ulterior Piața Unirii  ( precizăm că așa s-a numit și în perioada interbelică,  deși numele Libertății, după pierderile omenești din 21 decembrie 1989 la Revoluție era parcă predestinat ei).

Golaniada din 1990 Foto Arhiva Minerva

Mitingurile pro FSN avea loc pe platoul Sălii Sporturilor iar de pe malul celălalt al Someșului erau contracarate de militanții PNȚCD și PNL, mult mai puțin numeroși ca feseniștii dar vocali, gălăgioși.

Miting pro FSN la Sala Sporturilor

Bătălia politică a fost câștigată de FSN, iar Piața Universității curățată de mineri în mod violent.

La Cluj din fericire protestele s-au terminat de la sine, fără probleme.

FSN a cucerit puterea 6 ani, pânâ când, în noiembrie 1996, Convenția Democratică Română a dat jos regimul Iliescu.

Vă oferim fotografiile extraordinare din Arhiva Minerva:

2 Comments
 1. RAZVAN MUNTEA 3 iulie 2018

  Mulțumim pentru articol

  Reply
  • Redactia 3 iulie 2018

   noi multumim ca ne cititi

   Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.