9 septembrie 2015

FOTO Cum apar cele mai frumoase cărţi din România ?

By In Carte, Esenţial

Dacă aţi observat că în ultimii ani cărţile au început să arate superb, devenind adevărate obiecte de artă în sine, este “vina” unor pasionaţi de design de carte dar şi a interesului tot mai mare al industriei de carte, al editurilor româneşti şi clujene, ca aceste bunuri culturale să arate cât mai atractiv. Atât cartea pentru copii dar şi restul tipurilor de carte  a suferit modificări substanţiale în bine, în ultimii ani.

Astfel, la Cluj-Napoca a avut loc în aceste zile jurizarea concursului naţional de design de carte intitulat „Cele mai frumoase cărţi din România” în  perioada 7-8 septembrie 2015.

11143241_414524248758485_5091747224237106126_n

Cataloage de carte străină aduse la Cluj

Au fost înscrie în concurs 250 de cărţi iar 25 din acestea au fost selectate pentru jurizare.

Festivitatea de premiere va avea loc la Biblioteca Naţională din Bucureşti apoi cărţile selectate de juriu vor reprezenta România în competiţia internaţională de design de carte „Best Book Design from All Over the World”, Leipzig 2016, spune Adina Paşca de la Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură.

Din Cluj-Napoca au depus cărţi spre jurizare editurile Şcoala Ardeleană şi Ideea dar şi o serie de autori inidividuali.

Invitata specială a fost Valéria Vanguelov – editor șef editura Grasset Jeunesse, Franța.

În data de 8 septembrie, a avut loc o întâlnire profesională cu Valéria Vanguelov în cadrul căreia ilustratorii și autorii pot cere feedback pentru proiectelor lor, editorii de carte pentru copii pot obține sfaturi pentru proiecte de colecții pentru copii sau recomandări de marketing editorial iar jurnaliștii pot afla mai multe detalii despre competiția “Cele mai frumoase cărți din România” și ceea ce înseamnă jurizarea unui astfel de concurs.
12004783_414524185425158_5016141129592242242_n

Reporterul clujulcultural a asistat la o  mini expoziție de cărți ilustrate realizate în condiții grafice foarte îngrijite, de editura Grasset Jeunesse. Valéria Vanguelov a dezvăluit poveștile realizării unor cărți captivante atât pentru cei mici, cât și pentru adulți,  şi vorbit despre relația editor – ilustrator – autor, despre viziunea unei echipe editoriale mici dedicată cărților pentru copii, echipă aflată sub aripa uneia dintre cele mai prestigioase edituri din Franța.

Editurile, autorii, graficienii, designerii de carte, ilustratorii din România şi Republica Moldova sunt invitați să înscrie în concurs cărţi apărute în ultimul an (august 2014 – august 2015).

Care sunt premiile?

Juriul din acest an va acorda următoarele distincții: MARELE PREMIU, MENŢIUNE SPECIALĂ, Premiul pentru ILUSTRAŢIE DE CARTE, Premiul pentru CARTE PENTRU COPII, Premiul pentru ALBUM, Premiul pentru CARTE EDUCATIVĂ / MANUAL, Premiul pentru TÂNĂR DESIGNER, Premiul pentru CARTE DE ARTIST, Premiul EXPERIMENT TIPOGRAFIC.

Premiul pentru tânăr designer este acordat de ICR şi Centrul Naţional al Cărţii şi constă în susținerea unei deplasări şi participarea unui artist la programul unui târg internațional de carte în străinătate.

Membrii juriului sunt:
Agnes Keszeg (ilustrator), Angela Rotaru (director de creaţie, Humanitas), Barna Nemethi (fotograf / director de creaţie Griffon&Swans), Arina Stoenescu (grafic designer, Suedia), Hajdu Aron (editor, Bookart), Daniela Chiorean (grafician, UAD), și Valéria Vanguelov (participarea acesteia este posibilă prin contribuţia Institutului Francez din Bucureşti).

Selecţia juriului va forma expoziția „Cele mai frumoase cărţi din România 2015”, care va fi inaugurată la București la începutul lunii octombrie în cadrul unui eveniment de premiere deschis publicului.

11217677_414524175425159_3029139556587092721_n

Cărțile finaliste vor fi prezentate şi într-o serie de expoziții itinerante la Cluj-Napoca, Iași, Timişoara, Tîrgu Mureş, Sibiu, cât și la Târgurile Internaţionale de Carte de la Göteborg, Belgrad, Istanbul, Sofia şi apoi Leipzig, Paris, Londra, Bologna, Budapesta în prima parte a anului 2016.

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.