FOTO / Cum a „reînviat” Muzeul Național de Istorie de Noaptea Muzeelor

Esenţial

Închis de aproape 10 ani, Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei (MNIT) a „reînviat” cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”. 

În cadrul acestei ediții MNIT a prezentat trei expoziții: “Incursiuni dacice în spațiul virtual”, “Egiptul și misterele lui” și expoziția temporară “PUNCTE DE VEDERE: Stereofotografii din timpul Primului Război Mondial”. Pe lângă acestea, a putut fi vizitat și unul dintre cele mai importante departamente ale MNIT, și anume, “Colecția de Istorie a Farmaciei”.

„Adresăm o invitație deschisă tuturor persoanelor pasionate și interesate de fotografie, istorie, mitologie, patrimoniu cultural românesc sau pur și simplu dornice de o călătorie în timp. Fiecare expoziție găzduită de muzeu reprezintă o dimensiune și o perspectivă diferită a călătoriei.”, spunea înainte de Noaptea Muzeelor, Felix Marcu, directorul MNIT.

Ce a atras așa tare publicul azi noapte a fost expoziția egipteană, cea dedicată primului război mondial dar și spectacolul de teatru de la final din curtea muzeului susținut de actrița Elena Ivanca.

S-a stat efectiv la coadă și 10 minute pentru a intra în sălile Muzeului. Cei care au vizitat expoziția cu imagini speciale din primul război mondial au primit ochelari în 3 d.

Citește și:

Primul Război Mondial în imagini spectaculoase 3D

MUMIA

”Egiptul și misterele lui” a adus în atenția publicului cele mai reprezentative artefacte egiptene aflate în patrimoniul MNIT, exponate care alcătuiesc una dintre cele mai importante colecții de acest tip din Transilvania. Această colecție se datorează, în principal, donației făcute de Orbán Balázs Muzeului Ardelean, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cel mai de seamă exponat al expoziției este mumia unei femei, împreună cu sarcofagul ei, realizat din lemn de cedru pictat. De asemenea, expoziția va fi însoțită de: organe umane mumificate, ibiși, un pui de crocodil și amulete din piatră.

Foto Lucian Nuță

Pentru a avea parte de o experiență autentică, spațiul de expunere a fost amenajat în așa fel încât a reprodus interiorul unei piramide. Expoziția a pus la dispoziție și un loc special amenajat pentru copii, unde aceștia s-au transpus  în mitologia egipteană.

 

MNIT a realizat pentru această expoziție și un parteneriat cu Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Cluj-Napoca, clasa a III-a, elevi îndrumați de prof. înv. primar Rodica Alina Istrate. Aceștia vor fii implicați direct în activitățile muzeului și vor anima atmosfera plină de mister a Egiptului Antic (unii se vor transforma în mumii, alții în faraoni, iar fetele în adevărate regine ale Egiptului).

Circa 6000 de clujeni au vizitat expozițiile de la MNIT în Noaptea Muzeelor, conform Mediafax.

La final, în miez de noapte, cei mai curioși au participat la spectacolul de teatru din curtea interioară.

Muzeele aflate sub autoritatea Consiliului Județean Cluj au participat sâmbătă, 19 mai 2018, la o nouă ediție a evenimentului european Noaptea Muzeelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *