5 octombrie 2020

FOTO. Cum a fost la Noaptea Albă a Galeriilor la Cluj

By In Vizual

Centrul Cultural Clujean, prin proiectul ECCA – Centrul European de Artă Contemporană și în parteneriat cu ASUAD, a organizat, între 2-3-4 octombrie, ediția clujeană a Nopții Albe a Galeriilor, program dedicat artei contemporane care s-a desfășurat în Cluj și alte 13 orașe din țară.

Astfel, la Cluj, publicul a  petreacut 3 nopți albe în compania artei contemporane, între orele 18:00 – 00:00. Din traseul cultural nocturn au facut parte lucrări și momente de artă din genuri şi expresii artistice variate, de la pictură, sculptură, ceramică, desen, fotografie și film, la instalație, artă multimedia și design multisenzorial în 15 spații participante din oraș: galerii de artă, instituții culturale, spații alternative și ateliere de artiști. 

Între participanții NAG din acest an de la Cluj se află Clujotronic, festivalul organizat de Centrul Cultural German și Institutul Francez Cluj, un concept inedit prin care sunt promovate și susținute experimentele interdisciplinare care îmbină arta și tehnologia.

De asemenea, cunoscuta galerie White Cuib de pe strada F.D. Roosevelt a vernisat  expoziția Unde noaptea e plină de stele, a grupului Monotremu. Un alt punct de interes pentru public a fost Galeria Matca, care a participat cu expoziția colectivă Yet means at this time, or up to now, or at a future time, despre atipicul 2020 și schimbările sale. Expoziția în cauză se concentrează în jurul felurilor în care ne amintim, rememorăm, stocăm și configurăm ceea ce știm, în baza unor procese cumulative care pot transfigura uneori identitatea a ceea ce credem că deținem ca informație, așa cum aflăm din textul expozițional. 

Pe harta NAG 2020 s-au aflat și o serie de spații noi, cum ar fi Mănăstirea Franciscană din Piața Muzeului, aflată la prima participare la eveniment. Acolo se desfășoară în perioada septembrie – octombrie expoziția satelit Departures from the sphere, ce face parte din proiectul Both Ways – o expoziție policentrică din punct de vedere fizic, desfășurată în cinci locații europene. Vizitatorii vor putea vedea aici lucrări ale artiștilor Floriama Cândea, Horia Damian, Laurențiu Ruță și Ioana Vreme Moser, printre alții. De asemenea, tot în această perioadă va avea loc inaugurarea Zina Gallery, un spațiu nou de artă contemporană, aflat pe strada Axente Sever nr. 15A, unde vor expune artiștii Adrian Ganea, George Crîngaşu și Maria Balea. 

Pe lângă spațiile expoziționale și cele alternative, organizatorii au încurajat publicul să viziteze atelierele tinerilor artiști clujeni care se vor deschide în serile de eveniment, cum ar fi cel mai recent atelier intrat în circuit, Muncii Open Studios sau atelierul Vanesei Singenzia – UAU. Se vor regăsi pe traseul NAG 2020 și Loop Art Studio, unde artiștii au propus publicului o incursiune directă, brută, în spațiul de lucru și în procesul lor de creație. De asemenea, în Piața 1 Mai își deschid porțile UNIREA Open Studios și oferă acces în 5 ateliere private care prezintă lucrările a 7 artiști vizuali.

Anul acesta, din organizarea Noaptea Albă a Galeriilor face parte și ASUAD – Asociaţia Studenţilor Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca care are scopul de a forma o comunitate artistică activă și entuziastă și de a încuraja o studenție implicată în viața culturală a comunității. ASUAD participă nu numai prin implicarea directă în organizare, dar și prin voluntarii prezenți la spațiile expoziționale și promovarea evenimentului. “Colaborarea ASUAD-ului cu Centrul Cultural Cluj în cadrul evenimentului Noaptea Alba a Galeriilor arată că tinerii sunt interesați de cultură și doresc să se implice direct în scena artistică locală. Astfel, voluntarii vor ajuta ca acest proiect sa se desfasoare armonios, în același timp având ocazia să exploreze și viziteze spațiile artistice ale Clujului.”, a declarat Maria Sofrac, membru ASUAD.

Ultima seara la Noaptea Albă a Galeriilor Cluj-Napoca 2020 a propus15 spații de vizitat, în tot orașul: galerii de artă, instituții culturale, spații alternative și ateliere de artiști.

Expoziția “Conversații” de la IAGAContemporaryArt a fost concepută special pentru Noaptea albă a galeriilor și își propune să arate publicului că lucrările realizate de tinerii artiști pot coexista cu lucrări cu cele semnate de artiști renumiți.

La Zipp It, Laura Trăilă pune în scenă expoziția nici erou, nici insectă | vernisaj, o serie de 13 lucrări pe suport textil și 2 lucrări pe plăci de ceară.

Pe Memorandului 8, Loop așteaptă publicul cu un spațiu hibrid între o expoziție și un atelier în care creația e în plină desfășurare. Artiștii propun aici o incursiune directă, brută, în spațiul de lucru și în procesul de creație.

Foto Calin Ilea.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.