9 iunie 2019

FOTO. Cum a fost festivalul de reggae din Parcul Etnografic

By In Cooltura

Când ai nevoie să te alimentezi cu puțină cultură, opțiunea potrivită este să mergi la un eveniment. De această dată cei de la IratioN Fest – Roots Park, susținuți de Muzeul Etnografic al Transilvaniei au organizat, în 8-9 iunie, Festivalul de muzică și artă, care are loc în Parcul Etnografic Național ”Romulus Vuia”. Nu există  taxă de participare, se achită doar biletul standard de 6 RON, în bază căruia este permisă intrarea în parc.

Acesta este primul eveniment care a îmbinat o expoziție de lucrări hand made și un concert de muzică reggae . Scopul  festivalului este de a susține și a promova artiștii autohtoni și nu în ultimul rând de a creea o atmosferă prietenoasă și relaxantă, timp de doua zile, pentru toți oaspeții.

 Istoria acestui festival a început in 2018, când un grup de oameni ambițioși au organizat un concert în aer liber în apropierea Parcului Etnografic. Anul acesta, fiind susținuți de Muzeul Etnografic, tinerii volutari au reușit să mai ridice o treaptă și să combine doua lucru: energia pe care o transmite muzica și cultura pe care o emană exponatele din parc. Locația oferă, indiscutabil, spirit evenimentului. Au fost luate în calcul toate riscurile posibile și au fost stabilite căteva reguli esențiale: nu este permis accesul cu animale pe teritoriul muzeeului (cu excepția câinilor ghizi), rugămintea către părinți de a nu-și lăsa copiii nesupravegheați, să nu fie deteriorate artefactele expuse, etc. Voluntarii sunt mereu gata pentru a-ți da o mână de ajutor sau pentru a te ghida și informa.

Otilia, una dintre organizatori, a mărturisit că evenimentul decurge după conceptul ”de la prieteni pentru prieteni”, ceea ce înseamnă că scopul primordial este cel de a creea o arie cât mai confortabilă pentru fiecare în parte. Cei cointeresați, care au tangențe cu muzica, au fost îndemnați să-și aducă instrumentele. Căci fiecare trebuie să se simtă important, fiecare trebuie să-și trăiască clipa. Organizatorii nu au insistat deloc pe a face profit. Nu acum. Totul a fost făcut cu susținerea voluntarilor. Nu există sponsori și nici  nu este un pas marketat. Evenimentul a fost gândit cu intenția de a lega prietenii, relații amicale între participanți și de a motiva societatea să îndrăgească lumea culturală.

Acest festival are o atmosferă inedită, o mulțime de oameni faini și talentați. Aici găsim exemple de comportament adecvat, fiecare în parte își petrece timpul cum știe mai bine, însă nimeni nu uită de bunul simț: nimeni nu fumează pe teritoriul parcului, nu aruncă resturi pe jos, nu strigă și nu inițiază certuri.

Tot de la organizatori am aflat că alegerea anume a acestui stil de muzică a parvenit de la importanța lui, căci  muzica Reggae, în viața comunității, este una definitorie pentru lupta internațională pentru egalitate și pace. Fapt ce a determinat includerea acesteia pe lista patrimoniului cultural UNESCO.

Parcul este divizat în două sectoare. Primul găzduiește multiple ateliere de pictură, dans și cânepă, iar cel de-al doilea are instalată o scenă de muzică life și un sistem de sunet. Iar pentru comoditatea vizitatorilor, a fost instalat un ”Food Corner” și un Bar.

Printre artiștii prezenți la eveniment se numără: Mandala Tales – atelier de mandale, Smara Suciu – Henna Tatto, CoCoolor, Bianca Moga – Atelier de Pictură, Adam’s Studio – Atelier de portrete și caricaturi, Chiramo – Atelier de accesorii ecologice, Gilly Martin – Transilvania Fashion Tribe, Cercul Intreg – Atelier de hore. 

Este un festival proaspăt apărut, dar care merge cu pași încrezuți înainte, cei de la Iration Fest – Roots Park speră ca prin evoluție să atingă nivelul la care se află Rototom Sunsplash European Reggae.

Text, foto de Gabriela Chiriac, an 1, Jurnalism, UBB

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.