16 iunie 2018

FOTO Cum a ajuns Clujul la apogeu în secolele 14-17

By In Actualitate, Clio

Despre Clujul la apogeu s-a discutat astăzi și s-a și arătat în cadrul celui de al doilea tur ghidat gratuit din seria Re-descoperim Clujul, aflat la ediția a treia.

Seria de tururi este organizată de Asociația Vechiul Cluj.

Intitulat  Clujul la apogeu… Clavdiopolis, Coloswar vulgo Clavsenburg Transilvaniae civitas primaria, turul ghidat de dr. Cosmin C. Rusu, istoric de la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) i-a dus pe participanți departe în timp, în secolele 14-17.

Aspect din timpul turului

Cele câteva zeci de participanți au pornit de la Biserica Sfântul Mihail, romano-catolică, a doua biserică gotică din Transilvania.

“Este edificul fundamental în jurul căruia s-a clădit centrul Clujului și străduțele adiacente în perioada de atunci a Clujului, atunci, în secolele 14-17”, a spus Cosmin Rusu. El a detaliat despre diverse blazoane situate pe biserică și a vorbit despre istoria acestui edificiu.

Zeci de clujeni au participat la tur

Turul a început de la ora 11:00. După biserica Sfântul Mihail grupul a plecat la Casa Matei, apoi pe cea mai veche strada a Clujului de atunci, Ulița Podului, adica actuala stradă Ferdinand. Tot timpul au avut loc opriri ale ghidului cu explicații ample.

De exemplu la Casa Matei a fost prezentat blazonul Hunedoreștilor, pasărea, apoi a fost explicat un alt blazon, cel al corbului cu inel în cioc, care se pot vedea pe Casa Matei.

Foto Petru Dimoff

Clujul se afla la apogeu la 1608, ne arată o înscripție pe un perete, care fără intervenția ghidului ar trece neobservată.

 

Clujul aflat în mijlocul Ardealului nu era în drumul rutelor comerciale care făceau din Sibiu și Brașov burguri mai bogate dar odată cu apariția Monetăriei aceasta a dat forță Clujului care se dezvoltă, mai ales de când Transilvania devine principat autonom, a mai spus ghidul Cosmin C Rusu.

Ghidul Cosmic C. Rusu prezentând o ușă cu mare vechime inscripționată

Turul a ținut  circa două ore și jumătate, a ajuns și pe strada I.C. Brătianu și apoi înapoi în Piața Unirii ÎN ZONA capitolina. Participanții au apreciat cu aplauze explicațiile ghidului.

Viitoarele două tururi gratuite vor avea loc în 7 și 21 iulie.

Proiectul Re-descoperim Clujul se află la a treia ediție și este realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Clujulcultural.ro este partener media al Asociației Vechiul Cluj.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.