FOTO Casa Libertății Religioase, cea mai nouă atracție turistică a Clujului

Clio
Cea mai nouă atracție turistică a Clujului este Casa Libertății Religioase, situată pe B-dul 21 Decembrie nr. 14. Aceasta este fosta reședință a episcopilor unitarieni, religie înființată la Cluj! Casa are astăzi o destinație nouă și cuprinde săli de conferințe, de expoziții, un mic muzeu, un centru de cercetare a religiei, bistro, terasă.
 
Ea a fost prezentată publicului  în cadrul  ediției a 9-a a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. Este Anul Libertății Religioase, prin care Biserica Unitariană Maghiară aniversează cei 450 de ani de la Edictul de la Turda, moment istoric în care s-a enunțat pentru prima dată libertatea religioasă în Europa.
 
 
Dieta Transilvaniei, întrunită la Turda la începutul anului 1568, a adoptat o hotărâre istorică: Edictul de la Turda, document prin care s-a proclamat libertatea conştiinței religioase pentru prima oară în istoria modernă a omenirii şi dreptul fiecărei comunități de a-şi alege predicator. Totodată, Edictul mai conține şi interzicerea discriminării pe baze religioase.
 
Edictul ce a proclamat libertatea religioasă este cea mai de preț valoare transilvăneană, de aceea Anul Libertății Religioase a fost marcat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj printr-o serie de manifestări pregătite de Biserica Unitariană, la Casa Libertății Religioase, precum şi în cortul amplasat pe strada Mihail Kogălniceanu. De asemenea, a avut loc și un tur ghidat al acesteia susținut de istoricul de artă Radu Lupescu.
Casa Libertății Religioase

Casa a fost construită în secolul XV. Este o clădire cu trei etaje, a doua cea mai veche casă după casa Hintz (unde e sediul Muzeului Farmaciei). Ea a fost renovată între 2009-2018, cu fonduri de la guvernul maghiar. Conform lui Radu Lupescu, este singura clădire din oraş rămasă intactă având elemente renascentiste şi gotice. În pivnițele restaurate, arheologii au găsit diferite obiecte valoroase.

Restaurată complet, casa pe trei niveluri arată extraordinar. 

În partea superioară, unde acum este amenajat un muzeu cu obiecte de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, printre care cele mai vechi exponate – două portrete ale mezinelor familiei Bruckenthal. Mai pot fi admirate o serie de picturi din Școala de la Baia Mare, iar în aripa de vest, unde se afla pe vremuri “camera domnițelor”, e vizibil un arc de descărcare de la o fostă fereastră ce deservea celălalt imobil, cândva separat. În camera din mijloc se află o expoziție cu obiecte liturgice ale Bisericii Unitariene, în care toate piesele sunt inscripționate bilingv,  datând din Evul Mediu. Cele mai de interes sunt o scrisoare și un potir ale lui Francisc David (Ferenc Dávid), fondatorul Bisericii Unitariene, dar și obiecte de meșteșug din secolele XVI-XVII.

Mini muzeul de la Casa Libertății Religioase. Foto clujulcultural.ro

La parter clădirea a amenajat un bistro-restaurant cu terasa interioară iar la etaj vor funcția muzeul, centrul de studii religioase, spații pentru expoziții și o sală modernă de conferințe, unde au avut loc deja prezentări în cadrul Zilelor Culturale Maghiare. În afara acestora, cei care doresc să viziteze Casa trebuie să se înscrie la Liceul Unitarian din apropiere. Mai multe informații despre edificiu aici

Clujulcultural.ro a vizitat Casa Libertății Religioase și vă oferă fotografii cu aceasta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *