Reporterul Clujul Cultural a postat într-un grup dedicat Clujului o fotografie de arhivă cu vechiul club CFR de pe strada  Constantin Dobrogeanu-Gherea.

Fotografia e din perioada 1997-98.

Conform Cluj.info Sindicatul Libertatea Căi Ferate Cluj a fost înființat în anul 1990, are aproximativ 3000 de membrii din unitatile feroviare ale Sucursalelor Regionale Cluj ( CFR-SA, CFR-MARFA SA, SNTFC-SA) fiind cel mai mare sindicat din calea ferată…
Sindicatul Libertatea CF Cluj are in patrimoniu cu titlu de proprietate Clubul CFR din Cluj Napoca”.

Fotografia a născut reacții și amintiri de proporții între internauți, care au scris amintiri care circumscriu istoria Clujului, a străzii, a jazzului clujean și a anilor târzii ceaușiști/comuniști, când se făcea ”video”, adică se difuzau pe casete video concerte cu mari trupe occidentale.

Înainte de a reda pe cele mai importante comentarii, să spunem că la clubul CFR subsemnatul a prins acele seri video de muzică din anii târzii, cei mai duri din ceaușism și a făcut un an de cursuri de percutie de jazz cu marele baterist Lucian Păiș.

Clubul de jazz C. F. R. prin 1987~1988 Mircea Tiberian ,Mihai Porcișanu, Dan Ionescu, Liviu Butoi, Eugen Csapai si Lucian George Pais… în jamsession. Foto arhivă Lucian G. Păiș

Reacții ale internauților:

In 1982, m-am intors de la București, la terminarea facultații(U.A.U.I.M.) la Cluj. Cum 3 ani, in Bucuresti activasem in Club A, am cautat reintors in Cluj sa gasesc un loc bun, unde sa~mi parchez tobele. Clubul C. F. R. era cea mai apropiată si bună locatie,pentru mine. Era o conducere foarte deschisa. In 1983-84, am venit cu propunerea sa organizam un club de Jazz. Impreuna cu colegul meu Sorin Sima, am înființat Clubul de Jazz
C. F. R.
La inceput faceam auditii cu discuri, casete etc.
Apoi, din 1984 când impreuna cu Mihai Porcișanu (trombonist) am înființat grupul Triptic, am început să organizăm concerte de jazz. Intre 1984 si 1991…92, am avut concerte de neuitat pentru publicul clujean, care abia incapea in sala de 200 de locuri.
Harry Tavitian, Corneliu Stroe, Eugen Gondi, Mircea Tiberian, Dan Ionescu,
Toni Kühn, Liviu Butoi, Miși Farcas, Ion Baciu, Jhony Bota, Big Band Gaio,
cu Stefan Vannai, multi altii si bineinteles nelipsitul
Florian Lungu – Mosu , au fost prezenti in CLUBUL C. F. R. si aplaudati frenetic.
La demisol, era clubul Filatelistilor si seri de Bridge. Tot in acea perioada, reusisem sa fac si cursuri de percuție cu tineri dornici sa invete. Fugitiv, i-am avut ca si cursanti pe
Claudiu Purcarin si Adi Tetrade, oameni remarcabili cu supercariera profesionala acum.
Amintiri din Vechiul Cluj.Frumos si nu se uită. Locatia, cladirea, sala, curtea au potential mare.

Dan Clinci, arhitect:

”Trei mari momente de care imi sunt legate amintirile, de Clubul CFR. Unul este de prin 84-85 cand se faceau “videouri” cu Judas Priest, Deff Lepard etc., al doilea in care se tineau concerte de jazz prin 87-89 si al treilea, in care la subsol, in barul infiintat in 1994 am fost in publicul primelor concerte Nighlosers si Desperado. In formulele lor initiale, nici nu cred ca se chemau inca cu denumirile consacrate ulterior . Extrem de bine fixata locatia, in memoria perioadei mele de formare ca meloman!”

”In 1 septembrie 1969 am fost numit director al Clubului. În 10 septembrie 1969 am
primit un picior în cur, în 2 exemplare, unul a rămas la dosar. Big maus. Mai tîrziu a devenit DUI ( Dosar de Urmărire Informativă)”
 
”In 88-95 era doar club CFR si de fiecare Craciun se ofereau daruri copiilor inauntru.”
 
”Clădirea este construită înainte de anul 1957”
 
”Jos, la clubul Jazz au fost primele concerte Nightlosers,eu eram in clasa a 9-a”
 
”Aici in anii 60 functiona clubul Metall ,locuiam.pe BN Antal la circa 100m de. acest Club Alaturi era un reden de baschet Noi copiii jucam fotbal la porti mici.Din cand in cand un paznic rau striga la noi si ne ameninta cu bataiaAtungi fugeam disperati si ne continuam joaca pe strada necirculata la acea vreme.Aproape locuia Dr Radulescu Constantin ,zis jumate,fost jucator Si antrenor Al echipei de fotbal Universitatea Cluj si mai apoi CFR Cluj.”
 
”Prin anii 1950 strada unde este amplasată clădirea se numea Nikos Beloianis, apoi a devenit Reșița și intr-un final, Constantin Dobrogeanu-Gherea”
 
”la clubul CFR am fost cu brigada artistica a Oficiului Farmaceutic( prin anii 78,79,80)”
 
”Vechiul Club al Filatelistilos si a jucatorilor la blugi”
 
 
”Aici făceam toate serbările de la școală !!”
 
”In 1972 se făceau și cursuri de balet pentru copii…”
 
”Am făcut și eu balet prin anii ‘79„
 
”Aici se țineau ședințele de la campionatul de minifotbal Fair Play (cel care s-a desprins din vechiul campionat organizat de Madisz n.m.)”
 
”În anii 1983-1984 umblam aici la discotecă”
 
”Am locuit 10 ani vizAvi de el.Acolo am luat lectii de pian prin anii 1960.Erau multe activitati pentru copii.”
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.