4 februarie 2020

FOTO 100 de ani de la preluarea Universității „Franz Iosif” de către Consiliul Dirigent

By In Esenţial

În luna februarie a anului 1920 a avut loc inaugurarea Universității ” Daciei Superioare ”, fosta universitate maghiară „Ferenc József”. Preluarea a fost opera Consiliului Dirigent, care conducea Transilvania după unirea cu Vechiul Regat al României iar profesorii maghiari, puși să rostească jurământul de onoare față de statul român, au refuzat și au plecat la Seghedin (Szeged) unde au înființat o altă universitate, relevă o expoziție spectaculoasă de la Biblioteca Central Universitară Cluj-Napoca.

Festivitățile oficiale de inaugurare  au avut loc în ianuarie și februarie 1920 în prezența Regilor României, Ferdinand ”Întregitorul” și Maria. Totul a fost fastuos.

FOTO BCU

Dar întâi Consiliul Dirigent a trebuit să preia Universitatea maghiară. S-a întâmplat în 12 mai 1919, când Onisifor Ghibu, profesor universitar de pedagogie, a condus delegaţia românească de preluare a acesteia.

Foto BCU


Profesorii maghiari nu au opus rezistență, au onorat semestrul, apoi au plecat la Seghed. Nici unul nu a jurat credință României Mari.
Primul rector român a fost lingvistul Sextil Pușcariu.

Precurosoarea UBB era compusă din patru facultăți: Drept, Medicină, Ştiinţe, Litere şi Filozofie.

Profesori de mare calibru au ales… corpul profesoral.

FOTO BCU

Așa a început povestea de 100 de ani a ceea ce astăzi numim Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și a Institutului Național de Istorie ”George Barițiu”, al Academiei (prin donație de la Regele Ferdinand)

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.